Ceylan Ağabeyin hesabı o kadar kuvvetliydi ki…

Ceylan Ağabeyin hesabı o kadar kuvvetliydi ki…

Merhum Ceylan Çalışkan ağabey 1963 yılında bugün vefat etmişti…

Ömer Özcan’ın haberi
RİSALEHABER- 22 Ağustos 1963 tarihinde vefat eden Ceylan Çalışkan ağabeyimizi vefatının 52. yılında rahmet ve hasretle anıyoruz. Bu vesile ile merhum Üzeyir Şenler’den Ceylan Çalışkan’ın kıvrak zekâsını anlatan kısa bir hatıra…  

Üzeyir Şenler anlatıyor:

1934 Mersin doğumluyum. Askerliğimi 1957 senesinde Isparta’da yaptım. Isparta’da Üstadımız Bediüzzaman Hazretleri ile bir sene beraber kaldım. Hz. Üstad ile daha önceden ve sonradan görüşmelerim, ziyaretlerim hep devam etti.  

Üstadın yemeği ve kur’a usulü

Üstad’a hiç yemek yapmadım. Üstad ekseri yumurta, yoğurt, patates, varsa mevsiminde ıspanak yerdi. Onun küçük bir kabı vardı… Yemeğini, ona kendisi yapar veya yaptırırdı. Kap dediğim, avuç içi kadar bir şey… Ekmek de parmak kadar bir parça… Isparta ekmeği ama… Kemikli, dolgun... Soğuk suyu çok içerdi Üstad. Çayı ise açık ve limonlu içerdi. Çayın yarısını kendisi içer, kalan yarısını bize verir, sırayla biz içerdik. Ben böyle çok çayını içtim.

Ceylan’ın hesabı öyle kuvvetliydi ki, ilk sırayı hep kendine düşürürdü

Bir de Hz. Üstad artan yemeğini, yani artan deyince, bir küçük avuç yemeğin kendisi… Teberrüken bize verirdi, biz kura yapardık. Ama Ceylan’ın hesabı öyle kuvvetliydi ki, ilk sırayı hep kendine düşürürdü.

Kur’a dediğimiz şudur:

Kardeşlerle yuvarlak, daire şeklinde sofranın etrafında otururduk. Sırayla bazılarımız birer rakam söyler, sonra toplamını buluncaya kadar ilk söyleyenden başlar, sağdan itibaren sayardık. Toplanan son rakam kime geldiyse onun ilk seçme hakkı vardır. Sonra sağa doğru sırayla seçme hakkı devam ederdi…

Ceylan çok zekiydi hep kendine düşürürdü. Ben de biraz muziplik yapar, yüksek rakamlar söylerdim, kendine düşüremesin diye. Ama ona göre hiç, yine hesaplar kendine düşürürdü ilk sırayı. (Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-5)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum