Cep telefonları için Kur’an-ı Kerim ve Risale-i Nur uygulaması

Cep telefonları için Kur’an-ı Kerim ve Risale-i Nur uygulaması

Telefonunuzda Kur’an-ı Kerim var mı? Telefonunuzda Risale-i Nur uygulaması var mı?

Emir Fatih Karaşahan’ın haberi:

RİSALEHABER-Telefonunuzda Kur’an-ı Kerim var mı? Telefonunuzda Risale-i Nur uygulaması var mı? İstediğiniz anda ve istediğiniz yerde ilmihalle ilgili bir mevzuyu okumak ister misiniz?

Modern dünyanın şartlarında hayatı çok hızlı yaşıyoruz. Günümüzün büyük bir kısmı yollarda geçiyor. Bazen bir toplantı için, bazen de bir ödeme yapmak için sırada bekliyoruz. Bu kısa zaman parçalarını değerlendirmek ister misiniz?

Geçmişte her nur talebesi yanında en azından bir küçük risale ve cevşeni yanında bulundururdu. Her fırsatta bu kitaplar açılır, okunurdu. Bazen hararetli müzakerelerin ortasında Risale-i Nur’dan bir kitap açılır, konu ile ilgili yer muhataba aktarılırdı.

Peki bütün Risale-i Nur külliyatını, bununla birlikte Kur’an-ı Kerim ve mealini, cevşeni, tesbihatı, ilmihali yanınızda taşımak güzel olmaz mıydı?

Google Android sistemi ile çalışan bir telefona sahipseniz cebinizde bir İslam Kütüphanesi taşımanız mümkün.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle beraber ceplerimizde küçük bilgisayarlar taşır olduk. Google’ın resmi uygulama marketi olan “google play store”da günlük hayatınızda size lazım olabilecek bir çok uygulamayı bulmak mümkün. Fakat “Risale-i Nur Okuma Android” uygulamasıyla bu ihtiyaçlarınızın büyük bir kısmını tek bir uygulamada bulabilirsiniz.

Risale-i Nur Okuma Android

Risale-i Nur Okuma Android uygulaması şu anda 3.01 versiyonunu yayınlamış ve Anroid piyasasında kendini ispat etmiş tecrübeli bir uygulama. Ücretsiz olarak Yükseliş Eğitim tarafından sunulan bu uygulama; her yeni versiyonda kullanıcı dostu bir yaklaşımla uygulamayı geliştirerek Risale-i Nur okurlarına yeni bir kolaylık sağlamaya çalışıyorlar.

Bu uygulamayı indirdiğiniz takdirde Android kütüphanenizde yer alacak 75 adet eser listesini haberin sonunda inceleyebilirsiniz.

uygulama-anasayfasi.jpg

Risale-i Nur Okuma Android uygulamasını şu adresten ücretsiz indirebilirsiniz:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yukselis.okuma&hl=tr

Ya da google play’de “Risale-i Nur Okuma” kelimeleriyle aratarak uygulamaya ulaşabilirsiniz.

Biraz da Risale-i Nur Okuma Android uygulamasının içeriğinden ve sağladığı kolaylıklardan bahsedecek olursak:

Risale-i Nur Okuma Android Uygulamasının Sunduğu Kolaylıklar

Takip ettiğiniz bir kitap varsa “Risale-i Nur Okuma” uygulaması yanınızda. Uygulama ana sayfasında “son okunan kitaplar” seçeneğiyle en son açtığınız kitapların listesini bulabiliyorsunuz. Bunun yanında son okuduğunuz Risale’nin üzerine tıkladığınızda kaldığınız sayfa açılıyor. İsterseniz ekranı tıklayarak, isterseniz metni aşağıya doğru kaydırarak sayfalar arasında geçiş yapmanız da mümkün.

arama-sonuc-sayfasi.jpgRisale-i Nur Arama Motoru

Uygulama kendi içerisinde güçlü bir Risale-i Nur arama motoru barındırıyor. Türkçe ve Arapça olarak iki arama imkanı sunan uygulama yanlış yazılan kelimeler içinde öneriler sunarak kullanıcının işini kolaylaştırıyor.

Birden fazla kelimeyle arama yapıldığında uygulama yazdığınız kelimeleri sırasıyla önce aynı cümlede, aynı paragrafta ve aynı sayfada yapıyor. Yapılan aramayla ilgili özet sonuçlar sunan uygulamada arama sonuçları arasında gezinmek de çok kolay.

Risale-i Nur Osmanlıca Lugat

Uygulama içinde anlamını öğrenmek istediğiniz osmanlıca bir kelimeyi aratabileceğiniz arama imkanı da var. Arattığınız kelimenin o kelimeye yakın varyasyonlarını da sunan lugat araması ilgili kelimenin türevlerini de önümüze koyuyor.

Mesela: Lugat aramasına “Ukde” kelimesini yazdığınızda “Ukdegir, Ukdegüşa, Ukde-i Hayat, Ukde-i Lisan, Ukdevi” gibi kelimeleri de inceleme imkanınız oluyor.

Anlamını bilmediğiniz kelimeler ve kelime grupları

Uygulama bu konuya pratik bir çözüm getirmiş. Risale-i Nur’da anlamını bilmediğiniz kelimelerin üzerine uzunca basarak kelime yada kelime grubunun anlamını görebilirsiniz.

İşaretleme

Okuduğunuz Risale’de bir cümle yada paragraf dikkatinizi mi çekti? Uygulama ilgili yere işaret koymanıza imkan tanıyor. Daha sonra işaretler menüsünden işaret koyduğunuz yerlere ulaşmanız mümkün. Dilerseniz uygun gördüğünüz kelime, cümle yada paragrafları renklendirerek, geri dönüp okuduğunuzda kendinize kolaylık sağlamanız mümkün.

Not Alma

Risale-i Nur okurken kalbinizde uyanan bir manayı hemen not almak ister misiniz? Risale-i Nur Okuma uygulaması bu kolaylığı da sağlıyor. İsterseniz okuduğunuz Risale’den ilgili metni seçerek notlarınıza ekleyebilir, altına not alabilir, daha sonra bu notları bir metin editöründe düzenleyebilirsiniz.

Metin Kopyalama ve Paylaşma

Beğendiğiniz, önemli gördüğünüz, yada paylaşmak istediğiniz bir metni seçerek; isterseniz mesaj olarak, isterseniz bir sosyal paylaşım sitesinde kullanabilirsiniz.

Latinceden Osmanlıcaya Geçme

Risale-i Nur’ları orjinalinden mi okumak istiyorsunuz? Hattı Kur’an mı çalışıyorsunuz? Uygulamayla gelen Osmanlıca Risale-i Nur külliyatını okuyabilirsiniz. Osmanlıca bir metinde zorlandığınız bir kelime olduğunda üzerine biraz uzunca basarak latince karşılığını görebilir, dilerseniz risalenin latincesine geçebilirsiniz.

Risale-i Nur’da geçen Arapça İbarelerin Anlamı Yok

Okuduğunuz Risale-i Nur metninde geçen ayet, hadis ve diğer arapça ibarelerin anlamını bulmak için başka bir kaynak bulmanız gerekiyor. Uygulamanın en büyük eksikliği arapça ibarelerin anlamını sunmuyor olması.

Metin Boyutlandırma

Gözleriniz biraz zayıf mı? Görmekte zorlanıyor musunuz? Çözümü kolay. Ekran menüsünden latince font ve arapça fontları için ayrı ayrı boyutlandırma yapmanız mümkün.

Otomatik Metin Kaydırma

Dilerseniz ekrana hiç dokunmadan kendi okuma hızınıza göre metnin kaymasını sağlayabilirsiniz. Ekran Menüsünden “Kaydır” seçeneğini kullanarak, ses tuşlarından metnin kayma hızınızı seçebilirsiniz. Bu ayar geçerli olduğu sürece telefonunuzun Ekran Zaman Aşımı Ayarları devreye girmez ve ekran kararmadan uzun süre Risale- Nur yada diğer eserleri okuyabilirsiniz.

Sesli Risale-i Nur Dersi

Risale-i Nur’u fırsat bulduğunuz her ortamda dinlemeniz mümkün. Uygulama içinde tercih ederseniz ilgili risalenin ses dosyasını indirme imkanı sunuyor. İsterseniz okunan risaleyi ekrandan takip etme seçeneği de uygulama içinde mevcut. Telefonunuzda yeteri kadar boş yer varsa Risale-i Nur derslerini İhsan Atasoy’un sesinden dinleyebilirsiniz.

Diğer

Vecizeler: Uygulama içinde kendi seçtiğiniz bir vecizeler listesi oluşturmanıza imkan sağlayan bir bölüm var.

Namaz Vakitleri: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Namaz Vakitlerini esas alan Namaz Vakitleri bölümünden bulunduğunuz ilin namaz vakitlerini takip edebilirsiniz.

Tarih dönüşümü: Uygulama içinde Hicri, Miladi ve Rumi tarihleri bir birine dönüştürebilen bir bölüm de var. Fakat tarih dönüşümünün sadece yıl bazında olduğunu da hatırlatalım.

Mesela: Miladi 1876 tarihinin Hicri veya Rumi karşılığını öğrenmek isterseniz.
Miladi: 1876 tarihinin Hicri: 1293 Rumi: 1292’ye tekabül ettiğini görebiliyoruz.

Sesli Kur’an-ı Kerim

Uygulama sizin tercihinize bağlı olarak “Şureym” veya “İsmail Biçer”den Kur’an-ı Kerim dinlemenize de imkan sağlıyor.

Risale-i Nur Okuma Android uygulamasını şu adresten ücretsiz indirebilirsiniz:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yukselis.okuma&hl=tr

Ya da google play’de “Risale-i Nur Okuma” kelimeleriyle aratarak uygulamaya ulaşabilirsiniz.

Risale-i Nur Okuma Android Uygulaması ile gelen eser listesi:

Risale-i Nur Külliyatı:Sözler, Mektubât, Lem'alar, Şuâlar, Mesnevî-i Nûriye, İşârâtü'l-İ'câz, Asâ-yı Mûsâ, Barla Lâhikası, Kastamonu Lâhikası, Emirdağ Lâhikası, Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, Tarihçe-i Hayat, Muhakemat, İman ve Küfür Muvazeneleri

Hattı Kur’an ile Risale-i Nur Külliyatı: Osmanlıca Asâ-yı Mûsâ, Osmanlıca Sözler, Osmanlıca Mektubât, Osmanlıca Lem'alar, Osmanlıca Şuâlar, Osmanlıca Mesnevî-i Nûriye, Osmanlıca İşârâtü'l-İ'câz, Osmanlıca Barla Lâhikası, Osmanlıca Kastamonu Lâhikası, Osmanlıca Emirdağ Lâhikası, Osmanlıca Tarihçe-i Hayat, Osmanlıca Sikke-i Tasdik-i Gaybi, Osmanlıca Fihrist Risalesi, Osmanlıca Siracünnur, Osmanlıca Tılsımlar,

Küçük Risaleler: Ayet-ül Kübra, Bediüzzaman Cevap Veriyor, Divan-ı Harbi Örfi, El hüccetüzzehra, Ene ve Zerre Risalesi, Gençlik Rehberi, Hakikat Nurları, Hanımlar Rehberi, Haşir Risalesi, Hastalar Risalesi, Hizmet Rehberi, Hutbe-i Şamiye, İçtihad Risalesi, İhlas Risalesi, İman Hakikatleri, Konferans, Küçük Sözler, Latif Nükteler, Meyve Risalesi, Miftah-ül İman, Mi’rac ve Şakk-ı Kamer Risaleleri, Mirkat-üs Sünnet Risalesi, Münacat, Münazarat, Nur Çeşmesi, Nur Aleminin bir Anahtarı, Nur’un İlk Kapısı, 33. Söz, Rahmet ve Şefkat İlaçları, Ramazan İktisat ve Şükür Risaleleri, Sünuhat Tuluat İşarat, Tabiat Risalesi, Uhuvvet Risalesi, Yirmiüçüncü Söz, Zühretünnur
Kuran-ı Kerim,
Kuran-ı Kerim Meali,
Cevşen, Mealli Cevşen,
Asar-ı Bediiyye,
İlmihaller: Büyük İslam İlmihali, Büyük Şafii İlmihali,
Tesbihat,
Hizb-ül Hakaik,
Hizb-ül Kuran,
Celcelutiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
15 Yorum