Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

‘Şeriatçı’ Avrupa Ülkelerinde Alkol Yasakları

Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Türkiye’mizde ne zaman alkol ve alkol yasağı konuşulsa, belli bir kesim hemen “şeriat geliyor” korku ve endişesiyle bilindik refleksleri gösteriyor. Alkol ile ilgili konunun içeriği ne olursa olsun, konu dini konuyla bağlantılı değerlendiriliyor. Örneğin alkolden dolayı oluşan şiddet, cinnet veya cinayetleri önlemek olsun ya da sağlığa verdiği zararlar olsun, hiç fark etmiyor. Suçlu her zaman din veya muhafazakar kesim oluyor.

“Şeriat geliyor” korkusuyla alkolün zararlarını görmezden gelenlerin sürekli örnek olarak gördükleri Avrupa ülkelerinde ise alkol yasakları gittikçe artıyor.

Pandemi sürecinde neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde akşam saatlerinden itibaren alkol satışı yasaktı, konserler yasaktı, eğlence merkezleri kapalıydı. Türkiye’de getirilen kısıtlamaların daha ağırları ve daha uzun bir süre Avrupa ülkerinde mevcuttu. Fakat bu ülkelerde yaşayan kimse bu yasaklara itiraz etmedi veya kimse cahilce “şeriat geliyor, müslümanlaşıyoruz, hayatımız kısıtlanıyor” demedi. Herkes haklı sebepleri görüp, destek verdi.

Sadece pandemi sürecinde değil, Müslümanların azınlık olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde farklı boyutta alkol yasakları var. Örneğin bazı ülkelerde, alkollü içkilerin satışına getirilen kısıtlamalar bulunmaktadır. Bazı ülkelerde ise, kamuya açık alanlarda alkollü içki tüketimine getirilen kısıtlamalar mevcuttur. Alkollü içkilerin reklamı, özellikle çocuklara ve gençlere yönelik olmak üzere, sıkı bir şekilde düzenlenmektedir. Belirli dini günlerde veya tatillerde alkollü içki tüketimine veya satışına getirilen kısıtlamalar da bulunmaktadır.

Avrupa ülkelerindeki alkol yasaklarını bazı ülkelere göre şu şekilde sıralayabiliriz:

İsveç: Yüzde 2,25'ten fazla alkol içeren içeceklerin satışı yasak. Kamuya açık alanlarda alkollü içki tüketimi tamamen yasak. Alkollü içkilerin reklamı tamamen yasak.

Fransa: Birçok kentte saat 21.00'dan 05.00'a kadar sokakta alkol tüketimi yasak. Yüzde 20 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak.

İspanya: Bazı kentlerde saat 22.00'den sonra alkollü içki tüketimi yasak. Yüzde 20 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak.

İtalya: Bazı kentlerde saat 22.00'den sonra alkollü içki satışı ve tüketimi yasak. Yüzde 20 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak.

Almanya: Bazı kentlerde saat 23.00'den sonra alkollü içki satışı ve tüketimi yasak. Yüzde 15 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak.

İngiltere: Çocukların girebileceği yerlerde, aşırı kalabalık yerlerde ve özel etkinliklerde alkol tüketimi ve satışı kısıtlı veza tamamen yasaktır.

İrlanda: Bazı kentlerde saat 23.00'den sonra alkollü içki satışı ve tüketimi yasak. Yüzde 15 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak.

Avrupa'da alkol yasakları genellikle alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, bağımlılığı önlemek ve gençlerin alkol kullanımını azaltmak için getirilmiştir. Dolayısıyla kimse kalkıp da “şeriat geliyor” diye itiraz etmiyor.

Ve bu yasaklar ve kısıtlamalar son yıllarda giderek artmaktadır. Sebebi ise alkolün sağlık ve toplumsal sorunlar üzerindeki olumsuz etkilerinin daha fazla anlaşılması.

Kur’an-ı Kerim bu hakikati 1400 sene önce insanoğluna bildiriyordu:

“Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır; zararları da faydalarından büyüktür. Sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: İhtiyaç fazlasını. Allah sizin için ayetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz.“ (2:219)

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şüphesiz şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? (5:90-91)

1919-1932 yılları arasında ABD'de de alkol yasaklanmıştı. Fakat yasağa ve büyük cezalara rağmen her gün büyük miktarlarda alkol ithal edilmeye ve tüketilmeye devam edildi. Birçok yasadışı örgüt bu yolla para kazandı. İktisatçı Julius Hirsh bu konuda şunları yazmıştır: “Peygamber Muhammed, Kur’an eliyle alkolü yasakladı ve böylece milyonlarca insanı yüzyıllar boyunca alkolün zararlarından ve kaybından korumayı başardı. Bu, 20. yüzyılda ABD'de çok büyük bir propaganda çabasına rağmen başarılamamıştır.”

Aynı durum şu anda yasadışı uyuşturucular için de geçerlidir. Büyük cezalara ve iyi bilinen sağlık sorunlarına rağmen, yasadışı uyuşturucuların satılmadığı ve tüketilmediği bir gün bile yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum