Ceceli: Hacdan dönünce hayata bakışım değişti

Ceceli: Hacdan dönünce hayata bakışım değişti

Kişiliği ve tevazusuyla dikkat çeken sanatçı Mustafa Ceceli'den dikkat çeken açıklamalar...

Risale Haber - Haber Merkezi

Yorumcu ve müzisyen Mustafa Ceceli Yeni Şafak'tan Nil Gülsüm'e verdiği röportajda "Hacdan dönünce benim hayata bakışım da değişti" dedi. Sadece müzik kariyeri ile değil, kişiliğiyle, tevazusuyla da beğeni toplayan Ceceli'nin röportajından bazı kısımlar...

DUA FİİLİN TA KENDİSİ
'Bir gün müzik sektöründe iyi işler yapacağım' diyor muydunuz?
Dua bir anlamda fiilin ta kendisidir. Ben de kendi içimde 'Bir gün profesyonel sektörde başarılı olabilirim ama nasıl olabilirim. Ben ne zaman profesyonel bir albümde çalışacağım' düşünceleriyle ilgili duaların, isteklerin zamanla oluştuğunu gördüm. Daha sonra da çıkan fırsatları iyi değerlendirdiğimi fark ettim.

ÜN TEHLİKELİ DE OLABİLİR
Mesela?
Mesela karşıma bir fırsat çıktı, Ozan Doğulu ile tanıştım. Bir prodüksiyon ekibi kurma arifesindeydi. Genç aranjörlerle albüm yapmak istiyordu. Bu kesinlikle altın değerinde bir fırsattır. Şarkıyı beğendiler ve gerisi çorap söküğü gibi geldi. Velhasıl kelam her şey Allah'ın bir ikramı. Ben 'bir şey yaptım' diyemem.

Sektöre girerken çekinceleriniz olmuş muydu? Şöhret güzel olduğu kadar zorluklar da barındırıyor olmalı...
Aslında ün çok tehlikeli bir şey de olabilir. “Malınız, mülkünüz, aileniz sizin için bir imtihan vesilesi” şeklinde bir uyarı ile karşılaşıyorsanız demek ki bunlar size çok derin bir şehvet verebilir. Bunlar aracılığıyla kendinizi çok özel, seçilmiş hissedebilirsiniz. Ama dünya hayatı sona erdiğinde kimse size 'Ne iş yapardınız, hangi sülaledendiniz' gibi sorular sormayacak. Sorulacak sorular belli. O yüzden insanın ünü alıp 'bunu ben yaptım' demesi çok tehlikeli bir şeydir. 'Allah verdi, Allah alır' demek bir çok açıdan hayatı kolaylaştırır. Beni alkışlamayın, beğenmeyin demezsiniz. Aksine bir işi en iyi şekilde yapmaya gayret edersiniz. 'Fiili bırak, faile bak' demişler ya, işin gerçek failini bilerek tabi...

Hac hayata bakışımı değiştirdi
İnsanlar Hacca gittiğim için ve aranjmanlarda Hacı Mustafa Ceceli yazdığı için 'Bu adam kim acaba' diye merak ediyorlarmış. Hatta beni yaşlı başlı yarım metre sakallı bir adam zannediyorlarmış. İnsanlar öyle genç yaşta hacca gidilmesine alışkın değil tabi. Bizde un elenir elek duvara asılır, yürünemeyecek hale gelince de hacca gidilir. Halbuki 'Hacca gitmekte acele edin' diye hadis var, eğer imkan varsa tabi. Ben de annemle gittim. Herkese de nasip olmasını dilerim. Hacdan dönünce benim hayata bakışım da değişti. Benim hayatımı hiç zorlaştırmadı, aksine ben İslam'ın o muhteşemliğini gördüm. Çevremde, sanat çevresinde de dua eden, zikir yapan, oruç tutan, namaza başlayan pek çok arkadaşım var. Arada bir sosyal medya üzerinden Kuran okurken veya benzer durumlardaki fotoğrafları paylaştığımda bana 'Sen dinini niye gizli yaşamıyorsun' diye sorular da geliyor. Ama orada içinden kopan bir şey vardır ve paylaşırsın. Bunda da ayıp hiçbir şey yoktur, hatta bu teşvik bile edebilir. Ben bunun yanlış olmadığını düşünüyorum. Şimdiye dek kafasına yatmayan bir arkadaşım da olmadı. Zaten akla mantığa uygun din İslam'dır.

Siz kendinizi inanç noktasında nasıl tanımlıyorsunuz?
Din konusu ucu çok açık olmakla beraber tam olarak anlaşılamadığı kanaatindeyim. İslam bugün tüm dünyada ayaklar altına alınmaya çalışılıyor. Tabi bu da İslam'ı anlayamamış Müslümanlar yüzünden oluyor. Ancak İslam hiçbir zaman kendini Müslüman zanneden birileri tarafından hiçbir zaman karalanmayacaktır. Bir şeyi yanlış anlamak o kişinin problemidir. Din sistem ve düzen demektir. Din Allah'ın sistemidir ve bu sistem onu yanlış anlayan insanlar yüzünden bozulmaz. Ve böyle bir bilgi çağında insanlar araştırarak en doğru kaynağa ulaşabilirler. Ben 'şucuyum bucuyum' demiyorum. Ben sadece Hz. Muhammed'i (sav) takip ediyorum. Benim kanaatim; İslam zaten yaşanası bir din.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.