Çatışmalara her yıl 14,3 trilyon dolar harcanıyor

Çatışmalara her yıl 14,3 trilyon dolar harcanıyor

Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişareleri Toplantısı'nın açılışında konuşan BM yetkilisi, binlerce insanın, savaş, doğal afet ve açlıktan etkinlenidiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, sadece bu yıl, yüz milyondan fazla insanın insani yardıma ve korunmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişareleri Toplantısı'nın açılışında konuşan O'Brien, her gün binlerce insanın savaşlardan, doğal afetlerden ve açlıktan etkilendiğine, binlerce kişinin yerinden edildiğine dikkati çekerek, insani yardımlara her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Afrika'nın Sahel bölgesinde 6 milyonu çocuk 20 milyon kişinin açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu örneğini veren O'Brien, "Sadece bu yıl yüz milyondan fazla kişinin insani yardıma ve korunmaya ihtiyacı var ve eğer bu bir ülke olsaydı dünyanın en büyük 12. ülkesi olurdu. Dünyadaki çatışmalar nedeniyle her yıl 14,3 trilyon dolar çöpe atılıyor" dedi.

- "En büyük krizlerin nedeni silahlı çatışmalar"

Siyasi çözümsüzlüklerin neden olduğu silahlı çatışmaların en büyük krizlerin ana sebebi olduğuna dikkati çeken O'Brien, Suriye, ırak ve Güney Sudan başta olmak üzere 60 milyondan fazla insanının şiddet ve zulüm nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

O'Brien, 23-24 Mayıs 2016'da İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi öncesi Cenevre'de üç gün sürecek istişare toplantısında, krizlerden etkilen insanlara nasıl yardım edileceği konusunda bütün fikirlerin masaya yatırılması çağrısında bulundu.

İstişare toplantısının yarın ve cuma günü yapılacak oturumuna Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay da katılacak.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.