Çarşıda aşure hareketliliği yaşanıyor

Çarşıda aşure hareketliliği yaşanıyor

Muharrem ayının 10'uncu günü, yani yarına denk gelen Aşure Günü nedeniyle İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki bakliyat ve baharat satış yerlerinde hareketlilik yaşanıyor.

İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerlerinde Aşure Günü hareketliliği yaşanıyor.

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü yani yarın, Nuh Peygamber'in Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığına inanılan tatlı olan aşureyi pişirerek komşularına ikram etmek isteyenler, çok sayıda malzemeden oluşan tarifi tamamlamak için alışveriş yapıyor.

41 çeşit ürün satılıyor 

Vatandaşların buğday, nohut, fasulye ve kuruyemiş ürünlerindeki ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalıştıklarını aktaran Gökçel, şunları söyledi:

"Bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir artış yok. Aşurede kullanılmak üzere 41 çeşit ürün satıyoruz. Ancak bunların tümü kullanılmıyor. Vatandaş, geleneğine göre tercih yapıyor. Yöreden yöreye tarifler ve tatlar değişiyor. Ancak temelde buğday, nohut ve fasulye gibi bakliyatlar var. Bunların fiyatı da hemen hemen aynı. Kuruyemişlerde fiyatlar değişiyor. Örneğin 50 lira olan badem 55 lira oldu ama buna alternatif olarak fındığın fiyatı neredeyse yarı yarıya düştü. Susam, kuş üzümü gibi aksesuar ürünlerin fiyatlarında da değişiklik yok."

Aşure pişirmenin püf noktaları

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı:

"Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz bir aşure elde edersiniz. Suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Buğdayın içine şeker attığınız zaman buğday kendini toplayacaktır, yani dirilecektir, o yüzden buğdayın patlamış mısır gibi açılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Aşure biraz sulu olursa, işin biraz kolayına kaçarak, nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Ama bu tavsiye ettiğimiz bir durum değil. Diğer kuru meyvelerin son dakika içine atıp bir taşım karıştırılmasını öneririm."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.