Çarşı-pazarda konuşulan Türkçe bile yok olmakla karşı karşıya

Çarşı-pazarda konuşulan Türkçe bile yok olmakla karşı karşıya

Bizim Türkçe temel eğitimimi çok sıkıntılı. Milletimiz 300-350 kelimeyle konuşuyor

Okurlarından gelen "Kullanmış olduğunuz dil, çoğu kez 'ağdalı ve anlaşılması güç" şeklindeki eleştirileri cevaplayan Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Akşam yazarı Dr. Tacettin Kutay, "Biz de bu kelimeleri kullanmazsak bizden sonraki jenerasyon tamamen unutur" dedi.

"Kafa Konforu"nda soruları cevaplayan Kutay, dedesinin evinde büyüdüğünü ve orada eski kitapları okuduğunu belirtti. Mehmet Akif'in Safahat adlı eserinin çok daha ağır olduğunu ifade eden Kutay, "Bizim Türkçe temel eğitimimi çok sıkıntılı. Milletimiz 300-350 kelimeyle konuşuyor. Yetmez" dedi.

Kutay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkçe sevdalısı olan Mehmet Akif, milli dil konusu ile ilgili ayrıntılı düşünerek birçok tarzda Türkçenin inceliklerini ve güzelliklerini yansıtmıştır. Halk deyişlerini, deyim ve atasözlerini edebi sanatları, vezinleri kullanmada büyük ustalık göstermiştir. Bugün, "Türkçesi Bülbül kokan İstanbul Türkçesinden söz etmiyoruz, Halkımızın konuştuğu, sokaklarda, meydanlarda, çarşı-pazarda konuşulan Türkçe bile yok olmakla karşı karşıyadır."

Günlük hayatta 300 kelimeyle sınırlı iletişim kurduğumuza dikkati çeken Kutay, "Edebiyat okumalıyız, şiir okumalıyız" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.