Caretta carettalar "dünya gençlerine" emanet

Caretta carettalar "dünya gençlerine" emanet

Türkiye'nin yanı sıra yurtdışındaki üniversitelerden Muğla'ya gelen öğrenciler, caretta carettaların bakım ve korunmasında gönüllü olarak görev alıyor.

Türkiye'nin yanı sıra yurtdışındaki üniversitelerden Muğla'ya gelen öğrenciler, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) caretta carettaların bakım ve korunmasında gönüllü olarak görev alıyor.

Dalyan Mahallesi'ndeki DEKAMER'de gönüllüler, merkeze getirilen yaralı kaplumbağaların bakımı, rehabilitasyonu, caretta carettaların yuvalarının kafeslenmesi, markalanması ve yavruların yumurtadan çıktıktan sonra yırtıcı hayvanlara yem olmaması için çaba harcıyor.

Deniz suyu ile tatlı su arasında bulunan ender yerlerden olan, caretta carettaların yumurtalarını bırakmasından dolayı "kaplumbağa plajı" olarak da nitelendirilen Ortaca'daki İztuzu Plajı'na yumurtlamaya gelen caretta carettaların bakım ve korunmasına, gönüllü öğrenciler de destek veriyor.

Her ay gelen 30 gönüllünün yarısı yabancı

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İngiltere, Almanya ve Amerika'dan gönüllülerimiz var. ABD Duke Üniversitesi'nden gönüllü olarak gelen öğrenciler mevcut. Gönüllüler en az bir ay kalmak şartıyla bizlere yardımcı oluyor" dedi. Kaska, merkezde her ay ortalama 30 gönüllü bulunduğunu, bunların yarısının da yabancılardan oluştuğunu belirtti.

ABD'deki Duke Üniversitesi'nde öğrenim gören Lukas Gschwandtner, "Kaplumbağaların yuvalarını korumak için gece araziye çıkıyoruz. Bu çalışmayı çok seviyorum. Çünkü popülasyonun korunması için özellikle bu çalışmalar çok önemli" diye konuştu.

Almanya'dan gelen Birgit Munz ise kaplumbağaları yumurtlarken görmeyi ve araştırma yapmayı çok istediği için gönüllü olduğunu, önümüzdeki yıllarda yine DEKAMER'de gönüllü çalışmak istediğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.