Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Çare Yardımlaşma Ve Kalkınma Derneği nasıl kuruldu?

Çare Yardımlaşma Ve Kalkınma Derneği nasıl kuruldu?

2009 senesinde Amerika ve Dominik’lere gitmiştim. Orada “Bediüzzaman ve Global Barış” konulu tebliğler sunmuştum.

Nur cemaatinin varlığından ve Risale-i Nurların islamı anlamada ve anlatmada asrın anlayışına uygun yeni bir metod sunduğunu dilim döndüğünce ifade etmeye çalıştım. Bediüzzaman’ın barış konusunda (sulhu umumi), medeniyetler ittifakı konusundaki tezlerini ifade ettim.

O kadar büyük bir ilgi gördü ki BM binasında Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeleri 2015’in Bediüzzaman Yılı olmasını bile konuştular. Bugün anlatacağım o gün orada yaşananlar ve benim şahit olduklarım değil, bugün size Çare’nin öyküsünü anlatacağım.

haiti-earthquake.jpgBM ile çalışan bazı örgütler Risale-i Nur ve Nur cemaatini de araştırmak istemişler ve Türkiye ile İslam aleminde ses getiren bu camianın dünya vitrininde pek görünmediğini ifade etmişlerdi. Bir yıl sonrasında ise acı bir telefon aldım. Telefon Haiti’den geliyordu, Janna Gullery isimli gönüllü, Haiti depremi ile alakalı olarak orada bulunduklarını, bir çok islami grubun, Hıristiyan cemaatlerinin burada yardımda bulunmaya çalıştıklarını ifade ediyor ve o can alıcı sorusunu yöneltiyordu, “sen Amerika’ya geldiğinde saatlerce bizlere Nurlardan ve Nur cemaatinden bahsettin, Haiti depreminde Nurcular nerede?”

Filipinler’e döner dönmez bunu merhum Şehid Cevdet Agabeyime ifade ettim. Cevdet agabey bir vizyon insanıydı. Kelimenin tam anlamıyla bir dava adamı… Bana “bak kardeşim dünyanın dört bir tarafında Nur talebeleri var. Neşriyatlarımız var. Kardeşlerimiz var. Bak biz Filipinler’de muhtelif çalışmalar da yapıyoruz. Kurban kesiyoruz. İftarlar veriyoruz. Düşkünlere, yolda kalmışlara, yeni müslüman olmuşlara yardım etmeye çalışıyoruz. Ve biz edemesek bile yönlendirmelerde bulunuyoruz, ehli himmeti celbetmeye çalışıyoruz. Ama bütün bunları gayri resmi ve amatörce yapıyoruz. Neden biz dünyanın dört bir yanında insanlığın saadeti için birçok proje, yardım ve hizmetlerde bulunmuş kardeşlerimizin yaptıkları yardımları resmi bir çatı altında devam ettirmek için bir araya gelerek bir dernek kurmayalım” demişti.

Böylece Çare Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği, bölge, din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, yaralanmış; sakat kalmış; evsiz, yurtsuz kalmış, felakete uğramış, zulüm görmüş, savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş; maddi ve manevi dertlerden muzdarip tüm insanları insani yaşam seviyesine ulaştırmak ve bu insanların eğitim ve gıda başta olmak üzere temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalışmak üzere kurulmuştu.

Çare onlarca ülkede gönüllü faaliyetlerle başlayan ve 2009 yılında kurumsallaşan, insanların ebedi ihtiyaçları ve ruhlarının gıdasının iman olduğunun şuurunda olan bir ekiple beş kıtada Türkiye’den tüm dünyaya ulaşan bir hizmet ağı örmüştür.

www.care.org.tr

Çarenin faaliyetlerinin anlatıldığı bu sitede veren ellerin himmetiyle verilen ellerin semaya kalkmış dualarını göreceksiniz. Online bağış yapabilecek bu hayır kervanında yer almış olacaksınız. Ayrıca vizyon, misyon ve çalışma ilkelerini de görmüş olacaksınız.

ÇARE BİR FEDAKARLIK DAVETİDİR

Üstadımızın beyan buyurdukları gibi dünya hala büyük bir manevi buhran geçiriyor. Bir tarafta manevi temelleri sarsılan batı dünyası diğer tarafta maddi bir temeli bile olmayan doğu dünyası. Bir tarafta depremler, seller, açlık, yoksulluk ve yokluk. Beri tarafta bu maddi sarsıntıyı unutturacak boş vermişlik, hodbinlik, bana necilik, bencillik.

Böyle bir ortamda “İnfak Et!” emrine uyanlar ile o emre vesile olmaya çalışıyor Çare ekibi. Çare verenler ile muhtaçlar arasında bir köprü olmuş. Çare kardeşlik için, sevgi için, infak için ve daha nice içinler için sevgi denizine atılan şefkat oltaları olmuş. Vesilenin kıymeti vesile olduğu şeyin kıymeti ile ölçülür. Ümid ediyoruz ki Çare’nin vesile olduğu ebedi hayattır. Zira biliyoruz ki maldan veren zahiddir, zahid ise ahiretini dünyaya tercih edendir.
Çare bir hayır davetidir, infak için, muhtaçlara yetiştirilecek bir sadaka için yapılan bir davettir. Sadakalarını Pakistan’da, Filipinler’de yahut Afrika’da infak ederek varlığından geçmek isteyenlere bir davettir.

Malını infak eden zahidlere, fikrini infak eden alimlere ve nihayet canını infak edecek şehidlere davettir. Zira Çare hem zahidlerin hem alimlerin hem şehidlerin destanı olmuştur.
Çare geçtiğimiz Ramazanda dünyayı Kur’an ile iftar iklimine, kurban ile kurbiyyet mevsimine alıp götürmüştü. Pakistan’ın köylerinde iftarlara konuk olmuş, Sudan’ın çöllerinde kurbanlar kesmişti. Filipinli Morolara sahipsiz değilsiniz diyerek yetimlerin başlarını okşayan el olmuştu, Çare.

Çare sizlerle var. Bu yardımlarda sizlerle var olacak.
Rabbim bizleri hayatını feda edenlerden, malını feda edenlerden, dem bu demdir deyip her şeyini feda edenlerden yazsın. Bu yazgı üzere canımızı alsın.

İnfak üzere kurulan yeni bir dünyayı müşahede edeceğimiz günlere susamışlıkla cennet asa baharlara girmiş olmaklığın hazzını yaşadığımız bugünlerde Ramazanın maddi manevi bereketine mazhar olmak ümidiyle efendim…   

NOT: Çare Derneği gönüllüleri 14 Ağustos Pazar günü Somali ve Kenya için yola revan oluyor. Ayrıca her akşam Filipinler gibi, Pakistan gibi onlarca ülkede iftar çadırları açıyor. Bu kervanda bir tuzum olsun diyenler  https://www.care.org.tr/?p=content&cl=bagis&i=48 adresinde gerekli bilgilere ulaşabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
14 Yorum