'Camilerin imarı kadar ihyası da önemlidir'

'Camilerin imarı kadar ihyası da önemlidir'

Camilerin şehirlerin inşasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, camilerin imarı kadar ihyasının da önemli olduğunu söyledi.

Gaziantep'te merkez Şahinbey Belediyesi ve hayırsever Seyit Ahmet Taşdemir tarafından ilçenin yeni mahallelerinden olan İbn-i Sina Mahallesi'ne yaptırılan cami dualarla ibadete açıldı.  

Şahinbey Belediyesi'nin yeni mahallerinden olan İbn-i Sina Mahallesi'nde 2016 yılında temeli atılan ve geçtiğimiz aylarda yapımı tamamlanan İbn-i Sina Seyitler Camii düzenlenen törenle ibadete açılarak vatandaşların hizmetine sunuldu.

İbn-i Sina Seyitler Camii avlusunda düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Caminin açılış töreninde konuşan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, maddi imar kadar manevi imarın da çok önemli olduğunu belirtti.

Çelik, "Eğer bir şehrin cami, Kur'an kursu, imam hatip, eğitim, ilahiyat ve diyanetin üst kurumu olan eğitim merkezi altyapısı yoksa orada manevi kalkınma temelsiz demektir." dedi.

"Camilere sahip çıkmamız lazım"

Caminin, cemaatin, Kur'an kursu ve okulların olduğu yerde canlı bir hayatın olduğuna işaret eden Çelik, "Cenab-ı Hak, ülkemizin bu canlılığını, diriliğini kıyamete kadar daim eylesin. Camilere sahip çıkmamız lazım. Güzelliği ortaya koymak ayrı bir konu, o güzelliğe sahip çıkmak ayrı bir konu. Bir hayırsever, belediye başkanı veya dernek çıkar, bir cami, Kur'an kursu, okul, sosyal alanlar ve tesisler yaptırır ama bunları toplum yaşatır. Eğer yaşatamazsak vebali de günahı da bizim boynumuza olur. Bundan dolayı Peygamberimiz 'Cemaati olmayan camiler gariptir.' buyuruyor." dedi.

"Camimizle insanımızı ve mahallemizi beraber düşünmeliyiz"

Çelik, "Okunmayan kitap, sorulmayan insan gariptir. Kalabalık içerisinde yaşasa da gariptir. Onun için camilerimizin açılışını, inşasını, imarını yaparken bütün düşünmek zorundayız. Camimizle insanımızı ve mahallemizi beraber düşünmeliyiz. Yoksa yazı düşünür, kışı hesap etmezsek, kışı düşünür baharı, baharı düşünür sonbaharı hesap etmezsek mevsimlere eksik bakmış oluruz. Binayı düşünür insanı düşünmezsek, insanın içinde de aileyi, çocuğu veya yaşlısını düşünmezsek, yapacağımız işleri düşünmeden yaparsak eksik yapmış oluruz. Bunun için bir şehrin imarı gerekiyor mu? Evet gerekiyor. İmar iki yönlüdür. Bir fiziki imar vardır. Yol, han, hamam, kaldırım, çarşı, pazar yaptırırsın, bunlar da gayet güzeldir ama bir de manevi imar vardır. Manevi imar, yapılan eserleri kullanacak olanlar için kullanılan bir tabirdir. Camiyi, okulu, yolu, yolağı ve parkı tertemiz pırıl pırıl, değerini ve kıymetini bilen bir insan yetiştiremezsek, o yaptıklarımız sonunda harabe olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Camilerde çocuklara, aileye ve gençlere de yer verelim"

Camilerin yapılmasını önemsediklerini belirten Çelik, "Yeni yapılan yerler okul, Kur'an kursu, cami ve sosyal alanlar, insanımızı bir araya getirecek kurumlar ister. Bir tarafta salt binalar yapılırken, bunları hesap etmeden yola çıkarsak, insanımızın geleceğini de karartmış oluruz. Bundan dolayı da camilerin yapılmasını önemsiyoruz. Kur'an kurslarımızı, camileri ve çocuklarımızın, kadınlarımızın, yaşlılarımızın bu mekânlarda bir araya gelmesini çok önemsiyoruz. 7'den 70'ine insan bizim insanımızdır. Ama son zamanlarda camilerimiz, yaşlılarımız ve erkekler için yapılan mekânlar olarak algılandı. Camilerimiz,  mahalleye yapılan Allah'ın ( Celle Celaluhu) evleridir. Bunun içinde; çocuk, kadın, aile, genç ve yaşlısı da var. Biz, bir bütünüz. Yaşlısı olmayanın genci olmaz. Atalarımız, 'eskisi olmayanın yenisi de olmaz' demişler. Dolayısıyla çocuğu olmayanın geleceği olmaz. Bu bakımdan biz camilerimizi 'çocuk dostu camiler' olarak da düşünelim. Camilerde çocuklara, aileye ve gençlere de yer verelim." şeklinde konuştu.

"Camilerimizi eğitim kurumları ile desteklemeliyiz"

Gençleri ve çocukları önemsedikleri için kentte 30 tane camide gençlik merkezi açtıklarını anımsatan Çelik, şunları söyledi:

Çocuklarımıza ve gençlerimize 'zamane gençleri' deyip geçiyoruz. Zamanın gençlerine biz rehberlik, örneklik yapalım. Çocuklar bizi takip edeceklerdir. Çocuklarımıza camide, sokakta, okulda, eğitiminde, akraba ziyaretinde, eş, dost ve ahbap, komşu ziyaretinde güzel örnek olalım. O zaman çocuklar da bizi takip edeceklerdir. Çocuklar büyüklerin ayak izlerini takip ederler ve onun için de camilerimizi eğitim kurumları ile desteklemeliyiz. Eğer bir şehrin Kur'an kursu alt yapısı yoksa orada bir manevi kalkınma bina edilemez. Eğer imam hatip, eğitim ve ilahiyat, diyanetin üst kurumu olan eğitim merkezi altyapısı yoksa orada manevi kalkınma temelsiz demektir.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise maddi kalkınmayı manevi kalkınma ile birlikte gerçekleştirmenin çok önemli olduğunu, belediye olarak amaçlarının insanların hem maddi hem de manevi ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi.

 "Manevi kalkınmada önemlidir"

Maddi kalkınma kadar manevi kalkınmanın da önemli olduğunu belirten Tahmazoğlu, "Şehrimiz hızla gelişiyor. Ben belediye başkanı olduğumda Şahinbey ilçesinin nüfusu 683 bin kişiydi. Şu an bir milyon 200 binden fazla bir nüfusu var. 500 binden fazla bir artış var. Özellikle 11 tane yeni mahalle kurduk. İbn-i Sina Mahallemiz de bu mahallelerden bir tanesi. Birkaç yıl önce burada taş üzerinde taş yoktu. Mahallemizi hızla geliştirip güzelleştiriyoruz. Tabi manevi kalkınma da önemlidir. Mahallede camimiz, Kur'an kursumuz, taziye evimiz var. İnşallah buraları doldurmak artık İbn-i Sina Mahallesi sakinlerine düşüyor." diye konuştu.

Caminin temelini atan, inşasını devam ettirdiği esnada vefat eden hayırsever Seyit Ahmet Taşdemir'e Allah'tan rahmet dileyen Tahmazoğlu, Taşdemir'in vefatının ardından cami inşaatının yarım kaldığını, belediye olarak caminin inşaatını tamamladıklarını ve halkın hizmetine açtıklarını belirtti.

Belediye olarak ilçede 76 tane cami yaptıklarını belirten Tahmazoğlu, 19 tane de inşaatı devam eden caminin olduğunu, bu camilerin bir kısmının belediye, bir kısmının kentteki hayırseverler tarafından yaptırıldığını ve ilçede daha çok cami ihtiyacının olduğunu belirterek, bu konuda da hayırseverlerden destek istedi.

Konuşmaların ardından Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu'nun yaptığı duanın ardından kurdele kesilerek cami ibadete açıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.