Camideki Obama

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın Türkiye ziyareti, beklenenin üzerinde bir ilgi ve alâkaya sebep oldu. Yardımcılarının açıklamalarından da anlaşılacağı üzere ziyaretin maksadı, bozulan ABD-Türkiye ilişkilerini normale döndürmeyi hedefliyor. Ziyaretin bu hedefe ne ölçüde ulaştığını ise önümüzdeki aylarda belki de yıllarda görebile- ceğiz.

Ziyaretin Ankara ayağı daha çok resmî-diplomatik görüşmelere sahne olmuş olsa da, İstanbul bölümü bir anlamda ‘tanıtma’ya ayrılmış olduğu görüldü. Ayasofya ve Sultanahmet Camilerini ziyaret eden ABD Başkanı Obama, daha sonra da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Ziyaretler sonrasında Sultanahmet Camiini ‘güzel’ bulduğunu ifade eden Başkan Obama, Ayasofya için de “Muhteşemdi” demiş.

Tabiî ki Obama’nın Ayasofya’yı ziyaret etmesinin ayrı bir önemi vardır. Bilindiği gibi Ayasofya, başlangıçta Hıristiyanların ibadet yeri olarak, yani ‘kilise’ şeklinde inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmed Hanın İstanbul’u fethetmesiyle birlikte bu önemli kilise, Müslümanlarin ibadet yeri olan ‘cami’ye çevrilmiş ve uzun süre bu şekilde kullanılmıştır. Asırlar sonra, (1935 yılında) ise ‘müze’ye çevrilmiştir. Aslında bu durumdan ne İslâm dünyası ve ne de Hıristiyan dünyası memnun değildir. Avrupa’da boş kalan pek çok ‘kilise’nin Müslümanlar tarafından satın alınarak ‘cami’ye çevrildiğini düşünürsek, Ayasofya’nın ‘cami’ olarak kullanılmasına siyasî düşünmeyen Hıristiyanların karşı çıkacağını tahmin etmiyoruz.

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın babasının Kenyalı bir Müslüman olması, annesinin ve kendisinin ise Hıristiyan olması; bu yönüyle Ayasofya’nın durumuyla örtüşüyor. Obama Ayasofya’yı gezerken belki de bu yönünü de düşünmüştür, kim bilir?

Obama’nın Sultahanmet Camiini huşu içinde ziyaret etmesi ve verilen bilgileri dikkatle dinlemesi de dikkat çekti. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Sultanahmet Camii imam hatibi Emrullah Hatipoğlu, Obama’ya camiyi gezdirdiler ve minberden mihraba, ‘Sultan mahfili’nden hutbeye kadar her konuda kısa ve anlaşılır bilgiler verdiler. Konuşmaları Obama’ya aktaran bayan ‘mütercim’in uygun şekilde tesettüre bürünmesi ve cami içinde edeple hareketleri takdire şayandı.

Bu ziyaret, her zaman olduğu gibi yine ‘medya’nın dinî konulardaki cehaletini ortaya koydu. Bazı TV kanalları, neredeyse İstanbul Müftüsünün adını bile hatırlayamadılar! Pek çoğu Sultanahmet Camiinin imam hatibini ise ilk defa görmüş olacaklar ki değil ismini, caminin imam hatibi olduğunu bile bilemediler! Canlı yayın sırasında cehaletini ortaya koyan bir TV sunucusu, “Obama sayesinde biz de Sultanahmet Camii hakkında bilgi sahibi olabildik” dedi.

Belki doğru bir tesbit, ama bu aynı zamanda bir medya mensubu için ayıp değil mi? Dinden, İslâmdan, dinî eser ve müesseselerden bu kadar kopuk insanların medya mensubu olması garip ve de çok garip...

Obama’nın Türkiye ziyareti, İnşaallah neticeleri ile hayırlı olur.

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.