Cami ziyareti İslamofobiye karşı güçlü bir adımdır

Cami ziyareti İslamofobiye karşı güçlü bir adımdır

Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Muhammed Cemil, Obama'nın cami ziyaret etmesine ilişkin, "Bu ziyaret, ABD'de yükselen İslamofobiye karşı çok güçlü bir adımdır" dedi.

Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Muhammed Cemil, ABD Başkanı Barack Obama'nın cami ziyaret etmesine ilişkin, "Obama doğru bir dil ve Amerikan toplumuna gönderdiği güçlü mesajlarla, mevcut yönetimin İslamofobiye karşı duruşunu açık bir şekilde ortaya koydu" dedi.

ABD Başkanı Obama, başkanlık süresi boyunca ABD’de ilk kez bir camiyi ziyaret etti. Programının başında Baltimore İslam Toplumu'nun mensubu olan sınırlı sayıdaki kişiyle basına kapalı bir toplantı yapan Obama, burada Müslümanların sorunlarını dinledi.
 
Daha sonra, Baltimore İslam Toplumu Camisi'nde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gruba hitap eden Barack Obama, Müslümanların, ABD'nin doğal ve önemli bir parçası olduğunu belirtti.
 
Müslümanlara karşı bağnazlık yapanların karşısında olduğunu ve Müslümanları sömüren terör gruplarına karşı güçlü bir mesaj gönderdiğini ifade eden Obama, konuşmasının bazı bölümlerinde ayet ve hadislere de yer verdi.
 
Yaklaşık 43 dakika süren konuşmasında ABD Başkanı Obama, dini özgürlüklerin Amerikan toplumu için vazgeçilmez bir temel olduğunu vurguladı.
 
Özellikle Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının "İslam karşıtı retoriklerinin" bazı medya unsurlarının da desteğiyle zirve yaptığı bir ortamda gerçekleşen cami ziyareti, Baltimore’daki Müslümanları oldukça memnun ettiği görüldü.
 
Programın ardından cami cemaatinden bazı kişiler, "ziyaretin zamanlamasının doğru ve Obama’nın konuşmasının içeriğinin güçlü" olduğuna dikkat çekti.
 
"Bu ziyaret, İslamofobiye karşı çok güçlü bir adımdır"
 
Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Muhammed Cemil de ABD Başkanı Obama’nın camilerini ziyaretinden ve programından memnuniyet duyduklarını kaydetti.
 
ABD'deki Müslüman kurum ve kuruluşların, Başkan Obama'nın bir camiye ziyaret gerçekleştirmesi için yıllardır çaba gösterdiklerini anımsatan Cemil, Obama'nın Baltimore'u tercih etmesinden mutlu olduklarını ifade etti.
 
Cemil, "Siyasetçiler arasında İslamofobiyle ilgili yeterli tavrı görmek mümkün değil. Obama'nın ziyareti bu bakımdan çok güçlü bir adımdır ve diğer politikacıların söylemlerini boşa çıkarmıştır. Obama'nın cami ziyareti, ülkede son dönemde yükselen İslam karşıtı retoriği adeta çürütmüştür" diye konuştu.
 
Beyaz Saray yetkililerinin bir hafta önce kendileriyle irtibata geçerek, Obama'nın burayı ziyaret etme niyetinin aktarıldığını anlatan Cemil, ancak geçtiğimiz cumartesi günü ziyaretin netleştiğini belirtti.
 
Caminin yanı sıra birçok eğitimin de verildiği Baltimore'daki merkezin finans direktörü Zübeyr Ensari ise son bir haftadır çok büyük bir çaba göstererek mekanın ziyarete hazır hale getirildiğini bildirdi.
 
Tüm halı ve perdelerin yenilendiğini ve birçok yerin yeniden boyandığını aktaran Ensari, cumartesi gününden beri tüm ekibin gece gündüz çalıştığını anlattı.
 
Khadija Gurnah da basına kapalı toplantıya ilişkin, "Obama'nın konuşması, Müslümanların, Amerikan toplumun önemli bir parçası olduğunun bir teyiti idi" değerlendirmesinde bulundu.
 
Gurnah, bunun son dönemde ABD'de yükselen İslamofobiye karşı değerli bir adım olmasını umduklarını kaydetti.
 
Gençler için başlatılan birçok projenin de sorumluluğunu yapan Gurnah, kapalı toplantıda Obama'nın farklı toplumsal kesimlerden seçilen katılımcıları dikkatle dinlediğini anlattı.
 
Merkezin görevlilerinden biri olan Jena Chung da "Obama'nın konuşması, bu ulusun çoğulculuk, ahlak, karşılıklı saygı ve özgürlük üzerine bina edildiğini göstermesi bakımından çok önemliydi" açıklamasını yaptı.
 
Obama'nın konuşmasından önce Kur'an okunduğu ve tilavetin salonda bulunanları duygulandırdığı belirtildi.
 
Daha önce Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Baltimore'daki İslam Toplumu Camisi'nin, "ABD'deki Müslümanlar arasındaki çeşitliliği iyi yansıtan bir mekan olması" sebebiyle seçildiği belirtilmişti.
 
Yaklaşık yarın asırdır bölgede hizmet veren Baltimore İslam Toplumu'nun, zaman içinde yapılan genişletme çalışmalarıyla çocuk ve gençlere yönelik eğitimler de veren bir merkez haline dönüştüğü bildirildi.
 
Başkanlık döneminde dünyanın farklı ülkelerinde cami ziyaretleri yapan Barack Obama, ABD sınırları içinde ilk kez bir camiyi ziyaret etti.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.