Çam kozalağını sepete çeviren usta

Çam kozalağını sepete çeviren usta

Akseki ilçesinde oturan 80 yaşındaki Hasan Erdoğan, ilerleyen yaşına rağmen dağlardan topladığı kozalakları işleyerek sepet, şekerlik, avize, meyve tabağı gibi eşyalar yapıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde oturan 80 yaşındaki Hasan Erdoğan, ilerleyen yaşına rağmen dağlardan topladığı kozalakları işleyerek sepet, şekerlik, avize, meyve tabağı gibi eşyalar yapıyor.

Bademli Mahallesi'nde yaşayan Erdoğan, AA muhabirine, 55 yıl baba mesleği kaşıkçılıkla uğraştıktan sonra çocuk oyuncağından esinlenerek sepet yapmaya başladığını söyledi.

Daha sonra topladığı çam kozalaklarına şekiller vererek farklı ürünler ortaya çıkardığını belirten Erdoğan, "Tabak altlığı, vazo, büyük sepetler, küçük sepetler, şekerlik ve avize gibi birçok süs eşyası yaptım. Yapmaya da devam ediyorum" dedi.

Erdoğan, bunun çok sabır gerektiren bir uğraş olduğunu dile getirerek, "Sanatı beğenen alır. Bu her insana ihtiyaç değil. İnsanlar beğendiği için alıyor. Yapımı oldukça zahmetli. Her insan bunu yapamaz" diye konuştu.

"Nakış işler gibi işlerim"

Dağlara çıkıp yere düşen kozalakları tek tek seçerek topladığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hangi çam ağacının kozalağı güzelse onları topluyorum. Yaş kozalaktan sepet yapılmaz. Yere dökülen iyi kozalakları seçiyorum. Çuvallayarak eve getiriyorum. Bunları yan keskiyle kesiyorum. Hangisi hangi sepete uyar, onları tek tek ayırıyorum. Oldukça zor bir meslektir. Nakış işler gibi işlerim. Bunu yapan insanın sabrı bol olacak."

Erdoğan, bir sepeti örerken yaklaşık 50-70 kozalak kullandığını, günde 1-2 sepet veya tabak altlığı üretebildiğini bildirdi.

Sepet ve diğer ürünlerin fiyatının büyüklüğüne göre değiştiğini ifade eden Erdoğan, sepetleri 40-60 lira arasında satışa sunduğunu dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.