Burundi'de yaşanan şiddetin bilançosu ortaya çıktı

Burundi'de yaşanan şiddetin bilançosu ortaya çıktı

Afrika ülkesi Burundi'de İnsan Hakları Topluluğu'na göre, sene başından bu yana çıkan şiddet olaylarında 500 kişiden fazla kişi öldü, 991 kişi tutuklandı.

Burundi'de İnsan Hakları Topluluğu (ITEKA), Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı patlak veren olaylarda 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 991 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Sivil toplum kuruluşu ITEKA'nın yayımladığı raporda, Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı çıkanların düzenlediği ve şiddet olaylarıyla sonuçlanan gösterilerde siviller ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalara da işaret edildi.

Açıklamada, Ocak-Ekim 2015'te 507 kişinin öldürüldüğü, 991 kişinin tutuklandığı, 2 bin 203 kişinin ise keyfi gözaltına alındığına dikkat çekildi.

Özellikle ifade ve dolaşım özgürlüğü olmak üzere ilkel haklara yapılan ihlalleri kınayan topluluk, sokakta yürüyen bazı insanların ayrılıkçı gruplara katılma ihtimaline karşı keyfi gözaltına alındığına, özel basından bazı gazetecilerin tutuklandığına, çok sayıda toplantı ve gösteriye izin verilmediğine değindi.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de konuya ilişkin olarak "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş belirtmişti.

Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, ülkede 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak yeniden iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, nisan ayında başlayan gösterilerden bu yana en az 277 kişinin öldüğünü, 280 binden fazla Burundilinin de göç etmek zorunda kaldığını kaydetmişti.

​Kamu Güvenliği Bakanlığının yayımladığı verilere göre, şiddet olaylarında 34 polis öldü, 300'ü yaralandı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.