Burundi'de iç savaş tehlikesi

Burundi'de iç savaş tehlikesi

Burundi'deki şiddet olaylarının siyasi diyalog süreciyle ve Afrika Birliği'nin desteğiyle sona erdirilebileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, Burundi'nin "yeniden bir iç savaşa hatta en kötü ihtimalle bir soykırıma sürüklenebileceği" uyarısında bulundu.

Ladsous imzalı bir raporda, Burundi'deki şiddet olaylarının siyasi diyalog süreciyle ve Afrika Birliği'nin desteğiyle sona erdirilebileceği belirtildi.

Tırmanan şiddet olaylarına mücadele edebilmek için BM'nin mavi bereli asker konuşlandırması gerektiğine işaret eden Ladsous, BM desteğiyle Burundililerin güvenliğinin daha iyi sağlanabileceğini vurguladı.

Ladsous, ülkede kasım ve aralık aylarında şiddet ve cinayet olaylarının arttığına dikkati çekerek güvenlik krizinin ekonomiyi de olumsuz etkilediğini, bundan en çok yiyecek ve ilaç kıtlığıyla karşı karşıya kalan sivillerin mağdur olduğunu kaydetti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve ülkede 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.