Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Bülbülzade

Bülbülzade Abdullah Edip, Gaziantep savunmasının kahraman ve sembol isimlerinden biridir. Fransızlara karşı büyük bir direniş gösteren Ayıntap Cemiyet-i İslamiye kurucusu olan Abdullah Edip, temel İslami bilimler konusunda çok iyi yetişmiş ve aynı zamanda önemli eserler de vermiş bir âlimdir.

Bu cemiyet daha sonraları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adını almış ve Fransız işgaline karşı Anteplilerin organize edilmesinde çok önemli çalışmalar yapmıştır. 1855 yılında Gaziantep’in Çukur Mahallesinde dünyaya gelen Bülbülzade Efendi,  1927 yılında fail-i meçhul ve şaibeli bir suikast sonucu şehit edilmiştir.

Babası Hacı Mustafa Efendi de büyük bir âlimdi. Birçok şehirde yaptığı tahsilden sonra Gaziantep’e dönmüş ve müderrislik yapmaya başlamıştır. Özellikle hadis ilminde çok önemli bir otorite haline gelen Hacı Mustafa Efendi, Kur’an’ı, hadisleri ve diğer dini metinleri bülbül gibi ve çok etkileyici bir dille okuduğu için halk arasında ‘’Bülbül Hoca’’ lakabı ile meşhur olmuş ve oğlu Abdullah Edip’e de bu yüzden ‘’Bülbülzade’’ lakabı takılmıştır.

İlk tahsilini babası Hacı Mustafa Efendi’nin yanında alan Abdullah Edip, daha sonraları Maraş’ta tahsiline devam etmiş ve İstanbul’da tamamlamıştır. İlmi ve zekâsı ile kendini İstanbul âlimlerine kabul ettiren Abdullah Edip Efendi, Fatih Medreselerinde Müderris olarak ders vermeye başlamıştır. Ancak daha sonraları babası ve ailesinin ısrarı üzerine Antep’e dönmüş ve Müderrislik vazifesine burada devam etmiştir.

Çok kuvvetli Arapçası olan, hitabet ve belagat sanatında büyük ün yapan Bülbülzade, eserlerini şiir olarak ve aruz vezniyle yazmıştır. Hatta hayatını aruz vezniyle yazdığı bir kitabı da mevcuttur. Özellikle ilmi ve fenni çalışmalara çok önem veren Bülbülzade, talebelerini bu konularda teşvik etmiştir.

Gaziantep’te, böyle önemli hizmetlere imza atan kahraman bir din âliminin adına kurulmuş ve çok hayırlı çalışmalar yapan bir vakıf bulunmaktadır: Bülbülzade Eğitim Sağlık ve Dayanışma Vakfı. Bir yardım ve iyilik hareketi olarak kurulan vakıf, kısa sürede çok önemli hizmetlerde bulundu.

Hayatın neredeyse her alanında ve her kesime hitap eden komisyonlar kurarak geniş kapsamlı bir hizmet anlayışı ile hareket eden Bülbülzade Vakfı, her yıl binlerce dar gelirli vatandaşa ulaşarak gıda, elbise ve para yardımı yapmaktadır.

Gaziantep’te şehrin en kalabalık yerinde bulunan vakıf merkezi, hareketli bir uğrak yeri konumunda. Ev hanımlarına dönük çok sayıda eğitim ve kurs da, vakıf bünyesinde planlanmakta. Bugüne kadar düzenlenen çok sayıda Kadın Buluşmasında, “Kadın Emeği ve Üretkenliği, Engeller, Tecrübeler, Fırsatlar ve Öneriler” gibi konular işlenmiş ve çok sayıda kadına yeni fırsatlar sunulmuştur.

Akademik çalışmalar destek verilmekte, bilimsel toplantılar, konferanslar, seminerler ve çalıştaylar organize edilmektedir. Öğretmenlere ve akademik personele de dönük destek ve teşvik çalışmalarında bulunmaktadır.

Özellikle fakir ve yardıma muhtaç öğrencilere dönük çok değerli çalışmalara imza atılmakta. Bu kapsamda yapılmakta olan 160 kişilik öğrenci yurdunun önümüzdeki yıl hizmete girmesi için yoğun bir çalışma yapılmaktadır.

Uçurtma şenliklerinden, evde karakter eğitimlerine; gençlere dönük motivasyon çalışmalarından, esnaf organizasyonlarına; halka açık kütüphane hizmetlerinden bülten yayınına kadar çok farklı alanlarda hayırlı hizmetlere imza atan Bülbülzade Vakfı, bundan sonraki çalışmalar için hedef büyüterek yoluna devam ediyor.

Birkaç gün önce Sistemli Market’in teras katında bulunan Çam Dağı Restaurant’ta beş yüz civarında davetlinin katıldığı iftar yemeğinde bir araya gelme fırsatı bulduğumuz Bülbülzade gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bu güzel hizmet haberlerini ve müjdelerini paylaşmak gerçekten çok güzeldi.

Vakıf Başkanı değerli dostum Turgay Aldemir’in üstün gayretleri ve giderek artan hizmet aşkı ve heyecanı ile bize anlattığı güzel haberleri ve çalışmaları iştiyak ile dinledik.

Temennimiz böyle önemli hizmetleri realize eden ve önemli projelerle yoluna devam eden Bülbülzade Eğitim Sağlık ve Dayanışma Vakfı’nın, gayret ve başarılarının artarak devam etmesidir.

Böyle gönüllü hayır ve iyilik hareketlerine en içten başarı dualarında bulunmayı bir görev telakki ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum