Bukalemunların bu özelliği en hızlı otomobillerle yarışıyor

Bukalemunların bu özelliği en hızlı otomobillerle yarışıyor

Amerika'da yapılan yeni bir araştırmaya göre bukalemunları öne çıkartan tek özelliğin renk değiştirerek kazandıkları kamufle yetenekleri değil. Bukalemunlar dillerindeki özelliklerle de çok özel...

Risale Haber - Haber Merkezi

Kainat sarayında yaratılan her bir mahluk Cenab-ı Hakk'ın sanatını gösteriyor. Bediüzzaman Said Nursi'nin de eserlerinde belirttiği üzere her bir canlı ihtiyaç duyduğu fiziksel özelliklerle ve yeteneklerle yaratılıyor. Bulunduğu ortamın rengine bürünme özelliğiyle kamufle ustası olarak bilinen bukalemunlar üzerinde ABD'de yapılan yeni bir çalışma bunu yeniden gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre bukalemunları öne çıkartan tek özellik kamufle yetenekleri değil. Bukalemunlar dillerindeki özelliklerle de çok özel...

Yapılan araştırma verileri, dünyadaki en hızlı ve kuvvetli performanslardan birinin bukalemunların dillerine ait olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre bukalemun dili bir otomobil olsaydı, 0-100 km hızlanması saniyenin 1/100'ünde gerçekleşecekti.

National Geographic'in Brown Üniversitesi'nden Christopher Anderson'ın yaptığı araştırmadan Hürriyet'in aktardığı habere göre, özellikle küçük bukalemun türlerinin dilleri bugüne kadar tahmin edilenden çok daha hızlı hareket ediyor ve çok daha büyük bir kuvvet uygulayabiliyor.

Anderson, "Bu kadar yüksek değerler görmeyi ben de beklemiyordum. Gerçekten kayda değer bir performans gördüm" dedi.

Bukalemunların bir akordeon gibi sıkıştırıp uzattıkları dillerindeki bu hız ve kuvvetin kaynağı, dillerin yapısındaki esnek doku.

568cefab67b0a9521491ba9d.jpg

OK ATAR GİBİ DİL ÇIKARIYORLAR

Bir bukalemunun dili normalde kendi boyunun iki katı uzunluğunda oluyor. Bukalemun avını gördüğünde dilini bir yayı gerer gibi geriye çekiyor. Kaslarını serbest bıraktığı anda ise dili bir ok gibi ağzından fırlayarak hedefini vuruyor. Hedefe odaklanan bir bukalemunun kaçırması neredeyse imkansız.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma için Anderson, özellikle nadir bulunan ve yakalaması zor olan dolayısıyla geçmişte incelenememiş en küçük bukalemun türlerini mercek altına aldı. Araştırmada bir insanın başparmağı üzerinde taşıyabileceği bu türlerin dillerinin de büyük akrabaları kadar kuvvetli olup olmadığı değerlendirildi.

Bukalemunların 3000 fps ile çekilen böcek yakalama videolarını kullanan Anderson, küçük türlerin dillerinin büyüklerden bile kuvvetli olduğunu gösterdi.

giphy.gif

EN HIZLI OTOMOBİLLERLE YARIŞIYOR

Örneğin, Tanzanya'da yaşayan ve araştırmadaki en küçük tür olan Rhampholeon spinosus'un dili, yerçekimi kuvvetinin 264 katı hızlı çıkıyor. Bu hızda bir otomobilin 0-100 km hızlanması saniyenin 1/100'ünde gerçekleşiyor.

Anderson bunun yırtıcılar, kışlar ve memeliler arasında en yüksek hız olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.