Bugün Dünya Rabia Günü

Bugün Dünya Rabia Günü

Mısır cuntasının seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirerek binlerce kişiyi Rabia Meydanı’nda katletmesinin yıldönümü tüm dünyada Rabia Günü olarak anılıyor.

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile devirerek insanları sistematik şekilde öldüren cunta yönetiminin Rabia Meydanı'ndaki katliamının üzerinden iki yıl geçti. Abdul Fettah El-Sisi liderliğindeki cunta yönetimi, demokrasi arayışıyla kamp kuran on binlerce kişinin üzerine rastgele ateş açarak, tüm dünyayı ayağa kaldıran bir katliama imza attı. Meşru haklarını kullanarak sivil bir şekilde darbe karşıtı gösteriler yapan halka 27 Temmuz sabahı Rabiatül Adeviyye Camii ve civar caddelerde gerçek mermilerle ateş açılması sonucu en az 200 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

BİNLERCE KİŞİ VAHŞİCE KATLEDİLDİ

Hız kesmeden süren saldırıların en kanlı günü 14 Ağustos'ta ise demokrasi yanlısı göstericilere ikinci kez gerçek mermi ile saldırılarak 2 bin kişi katledildi. Aradan geçen iki yılın ardından yine 14 Ağustos günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle Dünya Rabia Günü olarak anılıyor. Bu konuda Türkiye'de de Uluslararası Rabia Platformu ile Divan Eğitim ve Araştırma Derneği iş birliğiyle, “Dünya Rabia Günü" programı, Cumartesi günü de “İslam Dünyasında İyi Yönetişim Sempozyumu" etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Uyanışın sembolü oldu

Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen askeri darbeye karşı direnişin merkezi haline gelen Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda ortaya çıkan ve 4 parmakla yapılan Rabia işareti, dünyada son yılların en hızlı yayılan sembolü oldu. Rabia işareti için çizilen ve sarı-siyah renklerden oluşan logo da sosyal medya ve benzeri pek çok mecranın yanında gündelik hayatta da çok büyük görünürlüğe ulaştı. Malezya'dan Fas'a, İslam ülkelerinin tamamında hızla yayılan işaretin logosu milyonlarca internet kullanıcısının profil resmi oldu.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.