Bugün bayram

Bugün bayram, bayramınız, bayramımız mübarek olsun. Alem-i İslam hakkında hayırlara vesile olsun.

Hacılar dün Arafat’ta hacı oldular. Bu gün Mina’da şeytanı taşlayacaklar daha sonra tavaf ve say ve akabinde kurbanlarını kesip tıraş olduktan sonra ihramdan çıkacaklar. Üç gün şeytan taşlama ve tavaf devam edecek…

Dün Kâbe’nin örtüsünü değiştirdiler naklen yayında adım adım izleme fırsatını yakaladık. Ekran ikiye bölünmüştü birinde Kâbe, diğerinde Arafat değişik açılardan gösteriliyordu.

İpekten hazırlanmış örtü bir gelinlik gibi ihtimamla, dikkatle üzerine örtülmüş oldu.

Kâbe yılın en sakin gününü yaşıyordu. Arafat’a çıkamamış çok az insan tavaf vazifesini ifa ediyordu. Hacer-ül Esved’in etrafı çalışma nedeniyle kapatılmıştı o nedenle izdiham, itiş kakış da yoktu.

Tamamen yerli halktan oluşan bu cemaatte bir şey çok dikkat çekiyordu. Kadınların hemen tamamı çarşaflıydı. Suudilerin iki şeye çok önem verdikleri açık görülüyor. Biri örtünme diğeri ise cemaatle namaz kılma. Bu yönleri onların medar-ı iftiharıdır diyebiliriz.

Ama Arafat mahşeri andıran bir toplantıya ev sahipliği yapıyordu. Uçakla yukarıdan verilen görüntülerde bunu net bir şekilde görmek mümkündü. “Haşrin provası gibi” ifadesi gayet uygun düşüyor.

“İslam’ın en büyük kongresi” demek de mümkün.

Bediüzzaman Hazretlerinin haccın bilinen binlerce faydalarından başka, kimsenin fark edemediği yönlerine dikkat çektiğini görüyoruz.

Bulardan biri: “Haccın bahusus taarrüfle tevhid-i efkârı, teavünle teşrik-i mesaiyi tazammun eden içindeki siyaset-i âliye-i İslâmiye ve maslahat-ı vâsia-i içtimaiyenin” (Sünuhat sh.21) oluşturacağı sonuç.

Diğeri ise: bir hacı, ne kadar âmî de olsa, kat-ı merâtib etmiş bir velî gibi, umum aktâr-ı arzın Rabb-i Azîmi ünvânıyla Rabbine müteveccihtir, bir ubûdiyet-i külliye ile müşerreftir.” (Sözler sh. 183)

Her iki nokta da çok önemli; biri fert olarak diğeri İslam Toplumu olarak…

Bu gün Kurbanların kesilmesinde bildik manzaralar kaydedilecek. Elini kesen, bıçağı bacağına saplayanlar haberlere konu olacaklar. Kaçan danalar filmin baş aktörü olacak.

Çocukların el öpüp para biriktirmeleri ve ev ev dolaşıp şeker toplamaları, küçüklerin büyükleri ziyaret ve ellerini öpme manzaraları haberleri genişletmeye yarayacak.

Bir çok aile ilk defa kurban sayesinde et yemiş olacak, belki bir kısmı bu vesile ile Müslüman olacak…

Bu vesileyle muhabbet dalga dalga yayılacak dünyanın her köşesinde Müslümanlar mutlu ve huzurlu bir bayramı daha idrak etmiş olacaklar.

Tekrar bayramınız mübarek olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum