Bugün 17 Ağustos depreminin yıl dönümü

Bugün 17 Ağustos depreminin yıl dönümü

17 Ağustos depreminde yaşanan can kayıplarının acıları günümüzde de devam ederken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin en acı sabahlarından birisi olarak tarihe geçen 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saat ile 03:02’de gerçekleşen Kocaeli Gölcük merkezli deprem büyük çapta can ve mal kaybına sebep olmuştu.

Ölçüm cihazlarından verilen bilgilere göre 7,5 büyüklüğünde gerçekleşen depremde resmî raporlara göre 17 bin 480 vatandaşımız vefaat etmişti. 23 bin 781 yaralının tedaviye alındığı ve 505 kişinin sakat kaldığı depremin korkusu, günümüzde en ufak artçı sarsıntılarda dahi gün yüzüne çıkmaktadır. Böylesi büyük bir afet olacağı endişesine kapılan binlerce vatandaş küçük şiddetli depremlerde dahi panik haliyle kendilerini evlerinin camlarından atmakta, sokağa dökülmekte. 

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi olarak adlandırılan söz konusu deprem sabahı çöken 133 bin 683 bina 600 bin kişiyi evsiz bırakmıştı. Yaklaşık 16 milyon insanın değişik düzeylerde etkilendiği deprem, Türkiye’nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. 

Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Bu deprem sayesinde Türkiye’de deprem bilincinin yeterli seviyede olmadığı da görülmüş oldu.

yeniasya

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.