Bu suçun sorumluluğundan kaçamayacaklar

Bu suçun sorumluluğundan kaçamayacaklar

BAE Dışişleri Bakanı bin Zayid, "İsrailli yetkililer ve Yahudi yerleşimciler, bu suçun sorumluluğundan kaçamayacaklar" dedi.

Arap ve Latin Amerika ülkeleri dışişleri bakanları, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Filistin ve Kudüs meselesini görüşmek üzere toplandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid'in başkanlığında yapılan toplantıya, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra Arap ve Latin Amerika ülkelerinin dışişleri bakanları katıldı.

Bin Zayid toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "İsrailli yetkililer ve Yahudi yerleşimciler, Filistin topraklarında işledikleri suçların hukuki sorumluluğundan kaçamayacak. Faillerinin yargılanmasının gerektiği bu savaş suçlarının tüm sorumluluğu onlara aittir" dedi.

Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılarının devam ettiği bir ortamda Filistinlilerin direnişine "saldırganlık" yakıştırması yapılamayacağını belirten bin Zayid, uluslararası camiayı, İsrail'in Kudüs'ün mevcut statüsünü değiştirmeye yönelik uygulamalarına karşı harekete geçmeye çağırdı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki de "Filistin halkının İsrail işgal kuvvetleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından en çirkin saldırılara maruz kaldığını" ifade ederek, "İsrail, mevcut durumu değiştirerek Filistinlilerin kökünü kazımaya, onları Yahudileştirmeye ve vatanlarından çıkararak göç ettirmeye çalışıyor. İsrail, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'ü Yahudileştirmek ve Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölmek istiyor" diye konuştu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi de uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne Filistin'deki çatışmayı sonlandırmaları çağrısında bulundu.

Toplantıda, Latin Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Şili, Bolivya, Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam ve Uruguay'dan dışişleri bakanlarının hazır bulunduğu kaydedildi.

Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırıları ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarıyla bölgede giderek tırmanan gerginlik ciddi boyutlara ulaşırken, ekim ayının başından bu yana 70'den fazla Filistinli öldürüldü. Aynı dönemde 10 İsrail vatandaşı da hayatını kaybetti.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da da 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı yasadışı kabul ediliyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.