Bu proje ile Kocaeli-İstanbul arası ulaşım sorunu çözülecek

Bu proje ile Kocaeli-İstanbul arası ulaşım sorunu çözülecek

Her gün Kocaeli ile İstanbul arasında seyahat eden 1 milyondan fazla insanı ilgilendiren proje 5 milyar TL tutacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 milyar liralık yatırım tutarıyla hayata geçirilmesi planlanan ve Kocaeli Metrosunun ilk ayağını oluşturan Gebze OSB-Darıca Sahil Hattı'nın temeli törenle atıldı.

METRO, SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDAN KURTKÖY'E UZATILACAK

Gebze Kent Meydanı'nda düzenlenen temel atma törenine TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Fikri Işık, İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kocaeli için bugün hayırlı bir hizmetin ilk harcını koymak üzere bir araya geldiklerini belirtti.

Millete, ülkeye sevgiyle hizmet ettiklerini, aralarındaki bağları sevgiyle güçlendirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Aramızda ne kadar sevgiyi yayarsak toplum olarak, ülke olarak millet olarak o kadar mutlu oluruz. Eğer hırslarımızı yener, paylaşarak yaşamayı bilirsek yoksulluğun olmadığı bir dünyada en iyi şekilde hayatımızı sürdürürüz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, aynı zamanda bereketli topraklara sahip olduğunu da anlattı.

Kocaeli'nin de 2 milyonu aşan nüfusuyla 81 il arasında çok özel bir yere sahip olduğunu dile getiren Yıldırım, "Coğrafya olarak çok büyük değil. 3 bin 600 kilometrekare. Genişliğiyle belki de Türkiye'de arazisi en küçük illerden biri ancak Kocaeli insanının çalışkanlığı, üretkenliği, Kocaeli'yi Türkiye'de dördüncü büyük bir şehir yaptı. Siz yaptınız, sağ olun, var olun. Kocaeli, dünyanın 192 ülkesine mal satıyor, ihracat yapıyor" diye konuştu.

"KOCAELİ-İSTANBUL İYİCE BİRBİRİYLE BÜTÜNLEŞMİŞ OLACAK"

Binali Yıldırım, Kocaeli'nin yaptığı ihracatla - ithalatla Türkiye'nin önde gelen illeri arasında olduğunu kaydetti.

Ulaşımda yer üstü kadar yer altını da kullanmanın önem arz ettiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kocaeli'de arazi çok yok, her taraf yol, kavşak, köprü. Artık yer üstü yetmiyor yerin altından yeni yollar yapmak gerekiyor. İşte tam da bu noktada çalışkan, gayretli Kocaeli Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu, sizlere verdiği bir sözü daha yerine getirmenin büyük bir mutluluğunu yaşıyor. Geçen yıl tramvayın açılışı yapıldı. 10 kilometrelik tramvay hattına inşallah bu metro da önümüzdeki yıllarda eklenmiş olacak. Bugün bu sebeple bir araya geldik. Biraz sonra ilk harcını koyacağımız, Kocaeli'nin kalitesini, standardını daha da yükseltecek, bu metromuz hayırlı - uğurlu olsun.

Metro yapılınca Darıca-Gebze-OSB arası sadece 19 dakikaya inecek. 12 istasyon ve inşaat bittiğinde Kocaeli'de toplu ulaşım kuzeyden güneye çok daha rahatlayacak, çile sona erecek. Kocaeli'yi İstanbul'un demir yollarına bağlamayı hedefleyen bu yatırımla Kocaeli-İstanbul iyice birbiriyle bütünleşmiş olacak. Tabii burada inşaa edilecek metronun diğer metro hatlarından bir farkı var" diye konuştu. 

Bu metrolarda dünyanın en son teknolojisinin kullanılacağını bildiren Yıldırım, buradaki metro araçlarının tam otomatik, akıllı metro olacağını, sürücüsünün bulunmayacağını, kumandayla merkezden yönlendirileceğini ve o şekilde hizmet vereceğini söyledi.

"İSTİKRARIMIZDAN RAHATSIZ OLANLARIN OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

"Bugün atacağımız temel, devletimizi karalayıp, milletimizin gelecek umutlarını kırmak için kampanya başlatanlara verilecek en güzel cevap olacaktır." diyen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ekonomimizi zora sokmak için ittifak kuran şer güçler, 5 milyar lira tutarındaki bu yatırımla eminim ki şaşkınlıklarını gizleyemeyecekler. Ekonomimizi millileştirme, yerlileştirme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Savunma sanayimizi tamamen milli ve yerli hale getirmek için büyük atılımlarımız var. Bu yıl, turizmde bütün yılların rekorunu kırıyoruz. İhracat rekora koşuyor, ihracatın ithalatı karşılama oranı artmaya devam ediyor. İzmit Körfezi'nde gemilerin biri giriyor, biri çıkıyor. Uluslararası taşıma yapan tırlarımız vızır vızır çalışıyor. Yollarımızda trafik her geçen gün artıyor. İçeride ve dışarıda istikrarımızdan rahatsız olanların olduğunu biliyoruz. Artık ensesine vurulup lokmasını aldıkları Türkiye arıyorlar, böyle bir Türkiye yok. Türkiye ensesine vurulup ekmeği alınan bir ülke değildir. Türkiye bölgesinde olayları seyreden değil yöneten bir ülkedir. Çünkü Türkiye'nin başında milletini, ülkesini seven Türkiye sevdalısı lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı var." 

Yıldırım, "Özellikle yurt dışında yayın yapan bazı gazeteler, televizyonlar, sosyal medya siteleri Türkiye'yi kötü göstermek için terör örgütleriyle sıkı bir iş birliği içinde çalışıyor. Bizim hedefimiz, ülkemizi, güzel Türkiye'yi medeni alemlerde daha yukarı taşıyıp lider ülkeler arasına sokmak. Başarır mıyız? Elbette başarırız. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye, sanayiden ticarete, tarıma kadar her alanda büyümeyi, Türkiye'yi daha ileri hedeflere taşımaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, cumhurbaşkanlığı, Meclis başkanlığı, başbakanlık, bakanlık, milletvekilliği, belediye başkanlığı gibi görevlerin ancak millete hizmete yarıyorsa bir anlam ifade ettiğini belirtti.

Yıldırım, yaptıkları bütün hizmetlerle iyi anılmak milletin itibarını yüksek tutmak, devletler ailesi içinde Türkiye'yi en büyük seviyeye çıkarmak için çalıştıklarını vurgulayarak, "Bu konuda bizim için en iyi örnek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. O, Türkiye'yi iyiler arasına sokmak için gece gündüz çalışıyor. Bizim de daha çok çalışmamız gerekiyor" ifadesini kullandı. 

"ONLAR KONUŞUR, BİZ YAPARIZ"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle gelecek yıllarda çok daha hızlı şekilde kalkınmayı sürdüreceklerini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'yi 100 yılın lider ülkeleri arasına dahil edeceklerini kaydetti.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 2000'li yıllarda başlattıkları altyapı yenileme çalışmalarının, yönetim yapısındaki değişiklikle yeni bir dinamizm kazandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bugüne kadar yaptığımız bütün otoyollar, bölünmüş yollar, tüneller, köprüler, insanımızın güvenliği, konforu, daha güzel bir seyahati için yapılmıştır. İzmit'te Osmangazi Köprüsü yapıldı. Bu köprü 50 yıl konuşuldu. Onlar konuşur, biz yaparız. Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya arasında yaptığımız gibi Ankara'dan Sivas'a da şimdi hızlı tren tüm hızıyla devam ediyor. Şehirlerimizdeki metro alanını tren yolları gibi yaygınlaştırıyoruz. Şehir içi banliyö hatlarını metro standardına yükseltiyoruz."

Sosyal desteklerle ihtiyaç sahibi vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya devam ettiklerini dile getiren Yıldırım, bugün atacakları temel gibi hizmetlerle insanların yüzünü güldürmeyi, hayat kalitesini artırmayı sürdürdüklerini çünkü bu milletin hizmetlerin en güzeline layık olduğunu kaydetti.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisine önemli katkı sunan illerin başında geldiğini belirterek, toplanan vergi gelirleri bakımından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Kent nüfusunun her yıl ortalama 50 bin arttığına dikkati çeken Aksoy, temelini attıkları metro projesinin böylesine önemli bir kentin artan trafik yüküne çözüm olacağını kaydetti.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise bugün Gebze'nin en önemli sorununu kalıcı olarak çözecek önemli bir projenin temelini atacaklarını ifade etti.

Kocaeli ve Gebze'nin, sanayinin başkenti olduğunu vurgulayan Işık, kilometrekare başına yapılan üretim bazında Kocaeli'nin birinci sırada yer aldığını anlattı.

Işık, artık Gebze'deki trafik sorununun geleneksel yöntemlerle çözülemeyeceğini çok iyi bildiklerini onun için metro projesinin inşaatını başlattıklarını söyleyerek, bundan sonra Dilovası, Körfez, Derince, İzmit ve Kartepe metro hattını da hayata geçireceklerini ve Kocaeli'nin entegre ulaşım sistemleri bakımından dünyaya örnek bir şehir olacağını belirtti.

"İŞ GÜCÜNÜ TRAFİK STRESİNDEN KURTARACAK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da bugün Türkiye ve Kocaeli için önemli bir gün olduğunu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarihinin en büyük yatırımının temelini atacaklarını söyledi.

Toplam 5 milyar liralık yatırımla ülke için önemli bir işe başladıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, temelini attıkları Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı'nın Kocaeli Metrosu'nun ilk adımı olacağını kaydetti.

Karaosmanoğlu, bugün yerin altında ilerlemeye başlayacaklarını aktararak, "Bu ilk adımımız. Allah'ın izniyle yerin altını demir ağlarla öreceğiz. Cumhurbaşkanımız şöyle diyor, 'Oku, düşün, uygula, neticelendir.' Okuduk, düşündük, şimdi uyguluyoruz, Allah'ın izniyle neticelendireceğiz." diye konuştu.

Kocaeli'nin cazibesinin bütün zamanlardan daha yüksek olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nüfusumuz her yıl 50 bin kişi artıyor. İnsanlar Kocaeli'de yaşamak, çalışmak istiyor. Metromuz, artan nüfusun ulaşım ihtiyacına cevap verecek. Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova'da yaklaşık 800 bin vatandaşımız yaşıyor. Bu vatandaşlarımız, şehir sınırlarında bir yerden bir yere araçla arabayla gidip geliyorlar. Ne kadar yol da yapsak, yerin üstü, ulaşım talebini karşılamaya artık yetmiyor. Metromuz, vatandaşımıza rahat ulaşım imkanı sunacak. Organize sanayi bölgelerimiz, Türkiye ekonomisinin can damarı. Her sabah İstanbul'dan yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi mesai için şehrimize akıyor. Her akşam bu vatandaşlarımız İstanbul'a dönüyor. Bu akışın, şehri yormadan sürmesi, iş gücünün trafik stresinden kurtarılması hayati bir ihtiyaç. Metromuz, şehrimizi yorulmaktan, iş gücünü trafik stresinden kurtaracak."

"İSTANBUL VE KOCAELİ'Yİ YER ALTINDAN BİRLEŞTİRECEK"

Karaosmanoğlu, 10 yıl önce İstanbul'dan Kocaeli'ye sadece iş için gelindiğine, artık bu durumun değiştiğine dikkati çekerek, "Hafta sonları günübirlik tatil için yüz binlerce insan Kocaeli'ye geliyor. Metromuz, misafirlerimiz için de konfor sunacak. İstanbul ve Kocaeli, iki şehir bir metropol. İki şehrin, ulaşımının da birleşmesi gerekiyor. Metromuz, iki şehri yer altından da birleştirecek." ifadelerini kullandı.

Metro yatırımının onlarca sektöre, yüzlerce işletmeye can suyu olacağının altını çizen Karaosmanoğlu, hayata geçirdikleri projelerle Kocaeli'yi birincilik kürsüsüne çıkardıklarını, Kocaeli Raylı Sistemleri, Kocaeli Metrosu, Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı'nın bunlardan birkaçı olduğunu aktardı.

Karaosmanoğlu, bugün temelini attıkları metro hattı kapsamında yerin altında gidiş geliş toplam 31,2 kilometre, 6,5 metre çapında tünel kuracaklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yatırım, hem yatırım tutarı hem özellikleriyle Kocaeli için yeni bir zirvedir. Bütün yatırım maliyeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Metromuz, en yüksek teknoloji ile hizmet verecek. Metro araçlarımız sürücüsüz çalışacak. Yolcu güvenliği sistemleri mevcut bütün metrolardan ileri olacak. Metromuz, yer altı otoparkları, park et devam et merkezleri, bisiklet parkları, Marmaray'a, banliyö hattına, hızlı trene bağlantılarıyla yolcuları toplayan ve dağıtan bir kalp gibi çalışacak. Metromuz tam kapasiteyle çalıştığında, karşılıklı seferlerde saatte 64 bin kişi aynı anda yolculuk yapabilecek. 4 kişilik otomobil üzerinden hesaplarsak, saatte 16 bin araba trafikten çekilecek. Trafik stresinden, zaman israfından, egzoz gazlarından, yakıt giderinden kurtulacağız. Yerli yatırımı teşvik ederek kazanacağız."

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Binali Yıldırım, protokol üyeleriyle metro hattı temeline ilk harcı attı.

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTI

Yüksek teknolojili, sürücüsüz, ekonomik, güvenli, esnek, geliştirebilir olarak tasarlanan Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı 15,6 kilometre uzunluğunda, 6,5 metre çapında iki tünelden oluşacak. 12 istasyondan oluşan ve tamamı yerin altından geçen hattın 2022'de hizmete girmesi planlanıyor.

Gebze OSB ile Darıca Sahil arasını 19 dakikaya indirecek metro hattıyla Gebze OSB bölgesindeki trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması, şehir içi trafik yükünün asgari düzeye indirilmesi, kent merkezleri ve sanayi bölgelerine hızlı erişim hızının arttırılması amaçlanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.