Bu oyuncaklar çocuklara zarar veriyor

Bu oyuncaklar çocuklara zarar veriyor

Çocuklarınıza süslü bebek almayın.

Uludag Üniversitesi (UÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Handan Asude Başal, anne ve babaları süslü bebek almamaları konusunda uyararak, "Süslü bebekler çocukları genç kızlığa özendirip masum duygularını yaşamalarına izin vermiyor, bu tarz oyuncaklar yapay bir nesil ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

Oyuncak seçimi konusunda ailelere tavsiyelerde bulunan UÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başal, çocukları denetimsiz biçimde piyasada satılan ve çocukların sağlığını tehdit eden Uzakdoğu menşeli oyuncaklardan uzak tutmak gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Handan Asude Başal, "Çocuklarımıza bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunacak oyuncaklarla tanıştırmalıyız oyuncaklar çocukların yaş grubuna da uygun olmalı" dedi. 

"ÇOCUKLARINIZA BEZ BEBEK ALIN" 

Ailelere çocukları için bez bebek almaları önerisinde bulunan Prof. Dr. Başal, şöyle devam etti: 

"Çocuklar bez bebeği, yastık gibi kullanıp sıcaklığını hissediyor ve hayal gücünü geliştiriyor. Ama süslü, sarı saçlı manken gibi bir bebek özentiden başka bir şey değil. Süslü bebekler 5-6 yaş arasındaki çocukları çocukluğunu yaşamadan genç kızlığa özendiriyor. Nasıl güzel bir elbise giyebilirim, nasıl makyaj ve saç yapabilirim düşünceleri peşine düşüyor. Çocuklarınızı hayal gücünü geliştirebilecek oyuncaklarla tanıştırın, mesela çamaşır yumuşatıcı kapaklarını biriktirin ve oynamaları için çocuklarınıza verin. Kapakları fincan gibi kullanıp onları lego yaparlar ve oyuncaklara kıyasla daha uzun süre oynarlar." 

"ANNELER DEVAMLI DİYET YAPMAYIN" 

Çocukların ebeveynlerinin devamlı diyet yapmalarından etkilendiğini belirten Prof.Dr. Başal, "Evde devamlı diyet yapan biri varsa çocuk onu örnek alıp yemek yemek istemiyor. Yemek yerken tablet ve cep telefonu izlettirmekte onları sanal aleme alıştırıyor. Bunun yerine çocuklarınızı parklara götürün ve doğayla daha fazla buluşturun" tavsiyesinde bulundu. 

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.