Bu kahvaltı resmen israf: Dudak uçuklatan rakam

Bu kahvaltı resmen israf: Dudak uçuklatan rakam

Birçoğu tüketilmediği için çöpe gidiyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, dünyada 67 ülkenin yer aldığı ‘gıda kaybı ve israf’ başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye’nin 65’inci sırada bulunduğunu kaydetti.

Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti.

Akgül, israfın bir davranış bozukluğu olduğunu ve serpme kahvaltılarda ya porsiyonların azatılmasını ya da müşterilerin isteğine göre getirilmesi gerektiğini vurguladı. Otellerde uygulanan ‘her şey dahil’ gibi sistemlerden kaynaklanan israfın da yüksek boyutlarda olduğunu söyleyen Akgül, bu konuda da çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin gıdaya harcayacağı gelirin artmasına paralel olarak israfın da arttığını ifade eden Akgül şu noktalara dikkat çekti: “Dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor.” 

Kaynak:Hürriyet 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum