Yakın İttihad-ı İslam

İttihad-ı İslam’dan dem vurup sonra “şunlar böyle, bunlar öyle, bu böyle dedi o şöyle söyledi” gibi kerih sözler sarf etmek; ya ittihadı bilmemektir ya da başka arızalar vardır. Arızalar onarılmadıkça söylemden öteye bir şey olmaz, sadece gürültü çoğalır, zaman israfı olur!

Bir mahallede, bir şehirde kaç tane cami var? En yakınına veya biraz uzağa gidenler; günde beş defa sadakatini gösterir, biatini yenilerler.

Mü’min kalbi, Müslüman zihni kendine yakın gördüğü mesleğe, meşrebe gider, ona dâhil olur. Evde yalnız kalmaktan iyi değil midir bu durum? Camiler rekabet etmez adı üstünde cami!

Kusur arayıcı değil de kusur örtücü olunuyorsa salih kul olma yolunda yürünülüyordur. Bu şahıslar için olduğu gibi gruplar için de aynıdır. Kusur arayan kusur bulur, güzel taraflarını arayan güzellik görür; o güzellikle güzelliği çoğaltır!

Marazlı insanlarla beraber olmak maraz getirir, salih insanlarla hemhal olmak salihlik getirir. Bu zamanda nerede salih insan bulacağız da onlarla beraber olacağız denirse samimi arayanlar bulur denir.

Birkaç salih insanla beraber olunuyorsa İttihad-ı İslam sağlanmıştır! Kuru laflarla dolu çoklu beraberliğin kofluğundan sağlamdır bu birlik.

O kadar okunuyor, o kadar sohbete gidiliyor sahih bir beraberlik zihinde ve kalpte yerleşiyorsa değmiştir bütün gayretler. Yoksa bir şeylerde eksiklik vardır, bir yerlerde maraz vardır!

Tedaviye muhtaç olmayan var mı?

Konuştuğu hayırdan başka bir şey olmayan, imanın tadını varmış iyi bir Müslüman, bahtiyar bir insandır, bahtımız da böylesi bahtiyarla açılacaktır.

Birlik, etrafı kendinde toplamak değil, kıbleye yönelenleri çoğaltmaktır. Çoğaltmayı kimi öyle yapar kimi böyle; şehirde camilerin çoğalması ayrılık değildir.

“Bahtiyar o dur ki Kevser-i Kur’aniye’den süzülen tatlı havuzu kazanmak için enaniyetini o havuz içine atıp eritendir” mealindeki hakikatini yaşayan, ittihadı sağlamıştır velev ki yalnız yaşıyor olsa bile!

Azlıkta ittihad sağlam olursa çokluğa geçmek, kabloları bağlamak kadar kolay olur. İşimiz azla dar alanda; sonra yeryüzünde!

Mihenk belli! O mihengi önce kendine vuran bahtiyarlar çok olduğunda büyük İttihad-ı İslam yakındır vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum