Bu ışıklar Ayasofya'ya zarar veriyor!

Bu ışıklar Ayasofya'ya zarar veriyor!

Hollywood yıldızı Ben Affleck İstanbul'a geldiğinde Ayasofya'nın aydınlatma sistemini beğenmemiş, onun üzerine değiştirilmişti.

Funda Özkan'ın haberi: 

Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, "Ayasofya'nın yeni aydınlatması pek doğru değil. Kızılötesi ve ültraviyole ışık veriyor, fresk ve mermerleri etkileyecektir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a soruyorum. 'İl Müdürü Ahmet Emre Bey burada, ona sorar mısın?' diyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ile konuşmaya başlamıştım ki, Sabancı Müzesi'ndeki 'Rembrandt ve Çağdaşları' sergisinin sponsorlarından Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, Bakan Ertuğrul Günay'a derdini anlatıyor:

'Sayın Bakanım Ayasofya'nın yeni aydınlatması pek doğru değil. Kızılötesi ve ültraviyole ışık veriyor, fresk ve mermerleri etkileyecektir.'

Ve ekliyor: 'Biz tüm sistemi, tarihe eseri koruyacak, ona zarar vermeyecek şekilde değiştirmek isteriz.'

İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de şunu söylüyor:

'Ben Affleck geldiğinde denildi ki, mevcut ışıklar aşırı parlak. Biz de düşündük ve bu eleştirinin doğru olduğuna karar verdik ve sistemi değiştirdik. Ama sistemin sıkıntılı olabileceğini şimdi duyuyoruz, biz de.'

Ayasofya'yı korumaya çalışan kamuyla özel sektörün temsilcileri konunun çözümlenmesi için bir araya gelmek üzere sözleşiyor.

Akşam