Bu hastalıklara karşı önlem alınmalı

Bu hastalıklara karşı önlem alınmalı

Bu hastalıklara karşı önlem alınmalı

Etkin Eczacılık Derneği, suçiçeği ve bakteriyel hastalıklara çok benzeyen belirtileri nedeniyle el-ayak-hastalığının teşhisinin kolay olmadığına dikkat çekerek, doğru tedavi edilmediği takdirde bunun çeşitli komplikasyonlara neden olabileceğine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Etkin Eczacılık Derneği, suçiçeği ve bakteriyel hastalıklara çok benzeyen belirtileri nedeniyle el-ayak-hastalığının teşhisinin kolay olmadığına dikkat çekerek, doğru tedavi edilmediği takdirde bunun çeşitli komplikasyonlara neden olabileceğine karşı uyarıda bulundu.

Dernekten el-ayak-ağız hastalığı salgınlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, genellikle bebek ve 10 yaşın altındaki çocuklarda, nadiren de bağışıklık sistemi güçsüz yetişkinlerde de görülen el-ayak-ağız hastalığına picornaviridae ailesinden bağırsak virüslerinin neden olduğu kaydedildi.

Hastalığa yol açan virüsün burun ve boğaz salgısından, ciltte oluşan kabarcıklardaki sıvıdan veya katı dışkıdan bulaşarak anaokulu veya kreşlerde küçük salgınlara yol açabildiğine işaret edilerek, küçük çocukların toplu halde bulunduğu bu gibi yerlerde gerekli korunma önlemlerinin alınması gerektiği vurgulandı.

El, ayak ve ağız hastalığına yakalanan kişinin bulaştırıcılığının hastalığın ilk haftasında yüksek olduğuna işaret edilerek, şu önlemlere yer verildi:

"Bulaşıcı hastalıklarda alınan genel önlemler bu hastalık için de geçerli. Kişisel hijyene dikkat edilmesi ve ellerin iyice ve sık sık yıkanması hastalığın bulaşmasını önleyebiliyor ancak anaokulu ve kreş gibi toplu bulunulan yerlerde tamamen önlenmesi söz konusu değil. Ayrıca bulaşma riski ortadan kalkana kadar hasta olduğu bilinen kişilerle yakın temastan da kaçınılmalı."

Genellikle kış aylarına yaklaşırken ve çoğunlukla okul öncesi yaş grubunda görülen bulaşıcı ve virütik bir hastalık olan el-ayak-ağız hastalığının el ve ayaklarda, yumuşak damakta ve bademcikler çevresinde, uyluk ve kasık çevresinde ve vücudun çeşitli noktalarında kaşıntılı ve sivilce benzeri kabarıklıklar olarak ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, hastalığın görüntü itibariyle suçiçeği lezyonlarına benzediği için sıklıkla su çiçeği ile karıştırıldığı anlatıldı.

Bakteri kökenli hastalıkların tersine el-ayak-ağız hastalığının antibiyotiklerle iyileşmediği vurgulanarak, hastalığın belirtileri, "hafif ateş", "iştah kaybı", "boğaz ağrısı", "halsizlik", "ağız içinde ağrılı yaralar", "avuç içinde, ayak tabanı ve kalçada döküntüler", "boğazda şişkinlik" ve "yutma zorluğu" şeklinde sıralandı.

Sık görülen suçiçeği ve bakteriyel hastalıklara çok benzeyen belirtileri nedeniyle el-ayak-ağız hastalığının teşhisinin kolay olmadığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doğru tedavi edilmediği takdirde el-ayak-ağız hastalığı çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Çok nadir olarak beyin iltihabı, bağışıklık sisteminde zayıflama ve aseptik menenjit, ayrıca dört hafta içinde tırnaklarda geçici düşme görülebilir."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.