BTK Başkanı Sayan'dan güvenli internet çağrısı

BTK Başkanı Sayan'dan güvenli internet çağrısı

Ömer Fatih Sayan, "İnterneti terör amaçlı kötüye kullanma dahil olmak üzere her türlü yasa dışı eylemi önlemek için birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, interneti terör amaçlı kötüye kullanma dahil olmak üzere, her türlü yasa dışı eylemi önlemek için ülkelerin birlikte çalışması ve sosyal medya platformlarının terör örgütleri tarafından propaganda aracı olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

BTK'dan yapılan açıklamaya göre, Sayan, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (WSIS+10) üst düzey etkinlik gözden geçirme zirvesine katılarak bir konuşma yaptı. Bugünün dünyasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürdürülebilir büyüme ve kalkınmada önemli rol oynadığına işaret eden Sayan, bu teknolojilerin işlerin yapılışını, kamu hizmetlerinden faydalanmayı, etkileşimi ve günlük yaşamı etkilediğine değindi.

Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanında geldiği noktayı anlatan Sayan, işletmecilerin gelecek nisan ayından itibaren yüksek hızlı internet, katma değerli mobil hizmet ve uygulamaları genişletecek şekilde hizmet sunmaya başlayacağını, ayrıca 2020'den itibaren 5G hizmetlerini sunan ilk ülkelerden birisi olmayı hedeflediklerini belirtti. Sayan, şunları kaydetti:

"Tüm bu başarılara rağmen, sayısal uçurum gündemimizde duruyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerine karşılanabilir erişim sağlanması için yolları ve araçları bulmamız gerekiyor. Bağlanabilirlik en temel odağımız olmalı. Birbirine bağlı ülkeleri ve dünyayı inşa etmek için kullanılan çeşitli mali mekanizma model ve örnekleri var. Kamu-özel ortaklıkları, evrensel hizmet fonları, resmi kalkınma yardımları bu amaçlara ulaşılmasında sonuna kadar kullanılmalı. Sayısal uçurum konusuna ayrıca önem veriyoruz ve Türkiye'de düzenlemelerimizi sayısal uçurumu ortadan kaldırmak üzere yapıyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmenin ekonomik ve insani gelişmenin tüm alanlarına olumlu etki edeceğine inanıyoruz.

Yakın bir zamanda, Birleşmiş Milletler dünyaya Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile yeni bir grup hedef koydu. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu hedeflere ulaşılmasında en önemli araçlardan biri olduğuna inanıyoruz. Kaliteli eğitim, cinsiyet eşitliği, düzgün iş ve ekonomik büyüme için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmanın yollarını keşfetmek ve geliştirmek zorundayız. Her sektörde sürdürülebilir şehirler ve daha iyi sosyal hizmetler için, tüm politikalarımızın merkezine bilgi ve iletişim teknolojilerini yerleştirmemiz gerekmektedir."

Sayan, bu süreçte, internetteki tüm kullanıcıların özellikle çocukların emniyeti ve güvenliğine azami dikkat edilmesinin önemini vurguladı.

İnternetteki tehlikelere karşı ortak hareket edilmesi çağrısında bulunan Sayan, "İnterneti terör amaçlı kötüye kullanma dahil olmak üzere, her türlü yasa dışı eylemi önlemek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Sosyal medya platformları terör örgütleri tarafından propaganda aracı olarak kullanılmamalıdır. İnternetin yasa dışı kullanımı ile mücadele etmek için uluslararası kuruluşlar, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve internet aracıları arasında yakın işbirliği yapılması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.