Bosnalı savaş kurbanları için anma töreni düzenlendi

Bosnalı savaş kurbanları için anma töreni düzenlendi

Ülkenin kuzeyindeki Priyedor şehri yakınlarında bulunan Keraterm Toplama Kampı'nda katledilen yaklaşık 200 sivil için anma töreni düzenlendi.

Bosna'daki savaşta, ülkenin kuzeyindeki Priyedor şehri yakınlarında bulunan Keraterm Toplama Kampı'nda katledilen yaklaşık 200 sivil düzenlenen törenle anıldı.
 
Sırpların, Boşnak ve Hırvat sivilleri alıkoydukları Keraterm'de 1992 yılında katledilen kurbanların anıldığı törene, hayatta kalmayı başaran toplama kampı mağdurları ile kurbanların yakınları katıldı.
 
"Priyedor 92" Toplama Kampı Mağdurları Derneği Başkanı Mirsar Duratoviç, 23 yıl önce bugün, Keraterm'de büyük bir katliam yapıldığını anımsatarak, 23 Temmuz'u 24 Temmuz'a bağlayan gece, yarım saat içerisinde 200 esirin öldürüldüğünü söyledi.
 
Anma töreniyle burada katledilen kurbanları hiçbir zaman unutmayacaklarını göstermek istediklerini vurgulayan Duratoviç, buradaki katliamı işleyenlerin adaletin önüne çıkarılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
 
Duratoviç, aradan geçen 23 yıla rağmen o tarihte toplama kampında yapılanların izlerinin hala görünür olduğunu aktararak, "Keraterm, Omarska ve Trnopolye toplama kampları, Priyedorlu Boşnakların katlinin dilsiz tanığıdır" ifadesini kullandı.
 
"Oğlum, babasını hiçbir zaman tanıyamadı"
 
Törene katılanlardan katliam gecesi eşi Vahid ve iki erkek kardeşini kaybeden Mediha Alişkoviç de, eşi katledildiğinde hamile olduğunu ve aynı yıl aralık ayında dünyaya gelen oğlunun babasını hiçbir zaman tanıyamadığını anlattı.
 
Omarska, Trnopolye ve Manyaça ile birlikte, Bosna'daki savaşın en kötü şöhrete sahip toplama kamplarından biri olan Keraterm'de, 3 bine yakın Boşnak ve Hırvat esir edilerek, çeşitli işkencelere maruz bırakıldı. Yüzlercesi katledilen esirlerin cesetlerine ise yıllar sonra bölgede bulunan toplu mezarlarda ulaşıldı.
 
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü (INO) raporlarına göre, 1992-1995 yılları arasında Priyedor'da, 4 bin 93'ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü. Priyedor ve yakınında bugüne kadar tespit edilen toplu mezarlarda, 2 bine yakın kişinin cesedine ulaşıldı.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.