Bosna Hersek'teki tarihi medrese TİKA sayesinde eski görünümüne kavuşacak

Bosna Hersek'teki tarihi medrese TİKA sayesinde eski görünümüne kavuşacak

"Vezirler Şehri" olarak da anılan Travnik'te bulunan Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin orijinalindeki minareler, TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi ile 101 yıl sonra yeniden inşa edilecek.

Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Travnik şehrinde bulunan tarihi Elçi İbrahim Paşa MedresesiTürk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen proje sayesinde yeniden orijinal görünümüne kavuşacak.

Osmanlı döneminde 77 vezir çıkaran ve halk arasında "Vezirler Şehri" olarak anılan Travnik'in sembollerinden biri medresenin orijinalindeki minareler, proje ile 101 yıl sonra yeniden inşa ediliyor.

Travnik'te 1706'da açılan ve halen eğitim verilen medresenin minarelerinin iki ay içinde tamamlanması öngörülüyor. 

TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te farklı alanlarda birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktararak, TİKA'nın burada 1995'ten beri 900'e yakın proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Ortak tarihi miras projeleri arasındaki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin geçmiş yıllarda birçok restorasyon geçirdiğini kaydeden Alımcı, eserin orijinalindeki minarelerin 101 yıl önce yıkıldığını ifade etti.

Alımcı, medresedeki proje kapsamında minarenin takılma sürecine başlandığını belirterek, "İskeletleri yerleştirildi. Minarelerin dışı da orijinalinde olduğu gibi ahşap olacak." dedi.

Şehrin sembollerinden medresenin güzel bir eğitim yuvası olarak faaliyetlerini sürdürmesi temennisinde bulunan Alımcı, "Orada genç nesillerimiz güzel eğitimler alacak ve o eğitimler neticesinde de orada güzel bir nesil yetişmiş olacak. TİKA olarak bu projeye katkıda bulunduğumuz için ayrı bir mutluluk içerisindeyiz." diye konuştu.

Minareler arşiv belgeleri sayesinde aslına uygun inşa ediliyor

Travnik Müftüsü Ahmed Adilovic de TİKA'nın üstlendiği restorasyon projesinin maliyetinin çok yüksek olduğunu kaydederek, minarelerin Bosna Hersek Devlet Arşivi'nde bulunan eski belgeler sayesinde aslına uygun inşa edildiğini belirtti.

Travnik'teki tarihi Alaca (Süleyman Paşa) Cami'nin de Vakıflar Genel Müdürlüğünce (VGM) restore edildiğini anımsatan Adilovic, "Bu projeler Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki iyi ilişkilerin göstergesidir." dedi.

Medrese Müdürü Dzevdet Sosic ise medresenin adını eski Osmanlı vezirlerinden Elçi İbrahim Paşa'dan aldığını hatırlatarak, Bosna Hersek'te bir vezir tarafından yaptırılan tek medresesi olduklarını söyledi.

Medresenin orijinalinde mescit, kubbe ve iki minarenin bulunduğunu anlatan Sosic, minarelerin 1918'de yıkıldığını ve TİKA sayesinde şehirdeki minare sayısının da artacağını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.