Bosna Hersek'te toplu mezarda yeni kemikler bulundu

Bosna Hersek'te toplu mezarda yeni kemikler bulundu

Bosna Hersek'te devam eden kazı çalışmalarında 622 kemik parçası ve 2 iskelet bulundu

Bosna Hersek'in kuzeyinde yer alan Prijedor şehri yakınlarında bulunan Jakarina Kosa'daki toplu mezardan 4 aydır devam eden kazı çalışmaları sonucunda 622 kemik parçası ve 2 iskelet çıkarıldı.

1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında Sırp askerlerinin, Boşnak ve Hırvat sivillere yönelik katliamlar yaptığı bölgede temmuzdan beri sürdürülen toplu mezar kazılarında kış aylarının yaklaşması nedeniyle sona gelindi.
AA muhabirine açıklamada bulunan Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Lejla Cengic, kazı çalışmalarının yarın sona ereceğini belirterek, öncelikle toplu mezardan çıkarılan kemiklerin ve iskeletlerin kimlik tespitinin yapılacağını söyledi.

Cengic, DNA testlerinin ardından yeni kayıp kişilere ulaşmayı ve daha önce ulaşılmış ancak iskeletleri tam olmayan kurbanların bedenlerinin eksik kalan kısımlarını tamamlamayı umduklarını ifade etti.

Bölgenin 4 aydır devam eden çalışmalar kapsamında detaylı incelendiğini aktaran Cengic, olası mikro mezarlar konusunda bilgi aldıklarında yeniden bölgede kazı yapabileceklerini kaydetti.

Kazı çalışmalarında kafatasları, el ve ayak kemikleri, irili ufaklı kemik parçalarının yanı sıra kurbanların üzerine atılan patlayıcıların parçaları ve mayınlar bulunduğu bildirildi.

Jakarina Kosa, aynı bölgede bulunan Tomasica'dan sonra ülkedeki en büyük toplu mezar gösteriliyor. Jakarina Kosa'da 2001 yılında yapılan toplu mezar kazılarında da 373 kişinin cesedine ulaşılmıştı.
Uzmanlar, savaş döneminde tutulan kayırlara göre, Jakarina Kosa bölgesinde henüz ulaşılamayan 200 kurbana ait cenazelerin bulunduğunu tahmin ediyor.

Jakarina Kosa'daki toplu mezarları diğerlerinden ayıran ve kimlik tespitini zorlaştıran başlıca nedenlerden biri olarak buradaki mezarlara gömülen kurbanların üzerine daha sonra bomba atılması ve bu nedenle cesetlerin parçalanması gösteriliyor. Bölgede kazı yapan uzmanlar, bu nedenle insan iskeletinden çok, parçalar halinde kemiklere ulaşıyor.
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsüne göre, 1992-1995 yıllarında Prijedor bölgesinde 4 bin 93'ü sivil olmak üzere 5 bin 209 Boşnak öldürüldü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.