Boşanma nedeni kadınlarda 'şiddet', erkeklerde 'yakın çevre'

Boşanma nedeni kadınlarda 'şiddet', erkeklerde 'yakın çevre'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, kadınlar boşanma nedeni olarak en çok "şiddet"i, erkekler ise "yakın çevre"yi gösteriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Türkiye'de boşanma nedenlerine ilişkin yapılan araştırmaya göre, kadınlar boşanma nedeni olarak en çok "şiddet"i, erkekler ise "yakın çevre"yi gösteriyor.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2006-2014 yılları arasında yürütülen "Türkiye Aile Yapısı" ve kamuoyuna ilk defa açıklandığı belirtilen "Türkiye'de Boşanma Nedenleri Araştırması" çalışmalarının sonuçları üyelerle paylaşıldı.

Araştırma kapsamında, boşanma nedenlerine ilişkin 2014'te yasa uygulayıcıları ve 410 kişiyle görüşme yapıldı. 2003-2013 dönemi istatistiki veriler dikkate alınarak, önümüzdeki 10 yıl içerisinde boşanma oranına ilişkin tahminlerin yapıldığı araştırmaya göre, 2013'te binde 1,67 olan boşanma hızı, 2023 yılında binde 1,93 olması öngörülüyor. Boşanma oranın 2023'e kadar binde 2'yi aşması beklenmiyor.

Araştırmaya göre, evlilikte en çok "şiddet, kötü alışkanlıklar, yakın çevre etkisi, duygusal ve cinsel hayata" ilişkin sorunlar görülüyor. Boşanma nedenlerinde yakın çevrenin evliliğe müdahalesi yüzde 40, duygusal ilişkinin sona ermesi yüzde 38, aldatma yüzde 35, ekonomik sorunlar ve şiddet yüzde 34 oranında rol oynuyor. Ekonomik sorunlar ise her iki tarafın da öne çıkardığı gerekçeler arasında bulunuyor. Kadınlar boşanma nedeni olarak en çok "şiddet"i, erkekler ise "yakın çevre"yi gösteriyor.

Araştırma kapsamında görüşülen bireylerin yüzde 29'u eşleriyle çekişmeli, yüzde 71'i ise anlaşmalı şekilde boşandığını ifade etti. Adalet Bakanlığının 2013 verilerine göre de boşanmayla ilgili açılan ve karara bağlanan dava türlerinin başında yüzde 59 ile nafaka geliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.