'Bor'un stratejik önemi daha kıymetli

'Bor'un stratejik önemi daha kıymetli

Acıgöl ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Boren Bor Optik'i ziyaret eden Alaboyun, yetkililerden fabrika hakkında bilgi aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, dünyada kullanılan bor miktarının 2 milyon ton olduğunu belirterek, "Türkiye, bu oranın yaklaşık yüzde 70'ini üretiyor. Parasal olarak da yarıdan fazlasını Türkiye karşılıyor ama stratejik önemi daha kıymetli" dedi.

Alaboyun, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bor madeninin birçok alanda kullanıldığını, bunların arasında cam malzemelerin öne çıktığını söyledi.

Bor madeni hakkında bilgiler veren Alaboyun, "Dünyada kullanılan bor miktarı 2 milyon ton. Türkiye, bu oranın yaklaşık yüzde 70'ini üretiyor. Parasal olarak da yarıdan fazlasını Türkiye karşılıyor ama stratejik önemi daha kıymetli" ifadesini kullandı.

Bor madeninin füzelerin katı yakıtlarında da kullanıldığını ifade eden Alaboyun, "Füzenin daha hızlı ve daha yükseğe çıkmasını sağlayabiliyor. O konuda da arkadaşlarımız Bor Enstitüsü olarak çalışıyorlar. Biz bor hidrüründen, hücreselleri sayesinde elektrik üretiyoruz pil olarak. Hatta küçük bir İHA'mızı da onunla birlikte uçurduk. Böylece İHA'mızın 4 saat daha fazla havada kalmasını sağladık. Çalışmalar da devam ediyor" diye konuştu.

Tesisin kendi çapında ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayan Alaboyun, şunları kaydetti:

"Tamamen kendi imkanlarıyla teknolojisini geliştirmiş. Dünyada pek fazla göz önünde tutulmuyor. Bizler de bu ziyaretlerle halkımıza Türkiye'de de güzel şeyler oluyor mesajını vermek istiyoruz. Bor karbür, bor ile karbonun birleşmesinden oluşan elmastan sonra 3'üncü sertlikteki malzemelerden birisi. Dolayısıyla bu malzemeyi her şey kırıp kesemez. Geçtiğimiz günlerde başka bir ilimizde zırh üretimi yapılan fabrikayı gezmiştik. Zırhın yapılışında kullanılan malzeme bor madenidir. Çok sert malzemeden oluştuğu için delici ve kesici uçlara karşı dayanıklı bir malzemedir. Bu kapsamda buradaki teknolojinin gelişmesi için bakanlık olarak ve Bor Enstitüsü olarak desteğimiz devam edecek."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.