Boko Haram'ın yeni hedefi camiler

Boko Haram'ın yeni hedefi camiler

Daha önce kasabalara saldırı düzenleyen ve askerlerle çatışmaya giren Boko Haram örgütünün yeni hedefinin camiler olduğu görülüyor.

Uzmanlar, Boko Haram örgütünün camilere saldırarak, yeni stratejik ve ideolojik taktiklere yöneldiğine işaret etti.

Kamerun'da savunma konularında uzman Victorin Hameni Bieleu, daha önce sık sık halk pazarlarına saldırı düzenleyen Boko Haram'ın hala geniş bir kitleyi hedef almaya çalıştığını, bu nedenle de camilere yöneldiğini belirtti.

Ülkenin kuzeyinde çok sayıda cami bulunduğuna işaret eden Bieleu, Boko Haram'ın özellikle Müslümanları değil, daha çok kalabalık ortamları gözüne kestirdiğini vurguladı.

Askeri bir yetkili ise halk pazarlarında güvenlik önlemlerinin arttırılmasından dolayı Boko Haram'ın kalabalık ancak güvenlik güçlerinin henüz konuşlanmadığı camileri tercih ettiğini söyledi.

Askerlerin kararlı mücadelesi karşısında çok sayıda militan kaybeden Boko Haram'ın saldırılarında yetim ve sahipsiz kalan çocuk sayısının çoğaldığına vurgu yapan yetkili, örgütün onları militana dönüştürmeyi planladığını ifade etti.

- Hedeflediği cami sayısı artıyor

Öte yandan, Kamerun'un kuzeyindeki Mayo Sava eyaleti yetkilileri, ülkede son iki hafta içinde 2 camiye saldırıları düzenleyen Boko Haram'ın bir kaç ay içinde hedef aldığı cami sayısının ise 10'a yaklaştığına ve rakamın gittikçe yükseldiğine dikkati çekti.

Marua kentine bağlı bir kasabada yaşayan Alium Balla adlı imam da örgütün camilere saldırarak halk içinde korku yaratmaya çalıştığını belirtti. Balla, "Boko Haram militanları kendilerini Müslüman olarak görüyorlar ancak camiler İslam'ın simgesidir. İnançlarına göre yaşamayan bir Müslüman sapkındır" ifadesini kullandı.

Kamerunlu yetkililer, Boko Haram'ın Nijerya sınırına yakın Kuyape kasabasındaki camiye dün sabah namazı kılınırken düzenlediği intihar saldırısında 12 kişinin öldüğünü, 1 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Nijeryalı örgüt, geçen hafta Ganse bölgesindeki camiye de intihar saldırısı düzenlemişti.

Nijerya ve sınır komşuları olan Kamerun, Benin, Çad ve Nijer, 7 Şubat'ta bölgesel tehdit haline gelen Boko Haram örgütüyle mücadele kapsamında "Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü" oluşturmuştu. Boko Haram, Çad Gölü bölgesindeki ülkelerin müdahale gücü oluşturmasından sonra zayıfladı ve eylem planını, genellikle 15 yaşlarındaki genç kızların düzenlediği intihar saldırısına indirgedi.
 

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.