BM’nin Suriye raporları Esed'den geçiyormuş!

BM’nin Suriye raporları Esed'den geçiyormuş!

BM’nin Şam ofisinde çalışan yetkili Esed’in zulmünü ve kendilerine yaptığı baskıyı ortaya çıkardı

Madaya’yı aylar öncesinden bildiklerini söyleyen yetkili, “Hazırladığımız insani yardım raporuna kızan rejim raporu zorla değiştirdi” dedi.

Suriye'nin değişik bölgelerinde yaklaşık 1 milyon kişi kuşatma altında en temel yaşam maddelerinden dahi mahrum bir hayat sürüyor. Esed rejiminin kuşatma altında tuttuğu bölgeler genellikle başkent Şam çevresi ve Lübnan sınırında bulunuyor. 

Geçtiğimiz haftalarda açlıktan ölümlerin yaşandığı Madaya'ya Birleşmiş Milletler'e (BM) ait yardım TIR'ları girebildi ancak bu yardım oldukça yetersiz kaldı. Diğer bölgelere ise yardım henüz hiç yardım ulaşmadı. Ülkedeki otoritelere göre Esed rejimi “Aç bırakmayı” bir silah olarak kullanıyor.

YARDIM GÖTÜREMİYORUZ

Esed'in kuşatma altına alarak aç bıraktığı bölgelerle ilgili olarak Yeni Şafak, Suriye'nin başkenti Şam'daki BM ofisinde çalışan bir yetkiliye ulaştı. Rejim ile BM arasındaki ilişkiler hakkında bilgi veren BM yetkilisi güvenlik gerekçesiyle ismini vermedi. BM yetkilisi, 5 yıldır Suriye'de yıkıcı bir savaşın yaşandığını ve milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğunu belirterek, “Ancak savaşların yaşandığı ve milyonlarca kişinin yardıma muhtaç bir şekilde yaşamaya çalıştığı bölgelere BM tarafından bir torba un dahi götürülmüş değil. Esed rejimi muhaliflerin elinde tuttuğu bölgelere gitmemizi istemiyor. Muhalifler yardım güvenliğini sağlayacaklarını taahhüt ediyor ancak rejimin baskısı nedeniyle bu bölgelere gidemiyoruz” diye konuştu.
 
Madaya'ya son dönemde yapılan yardımlar da yetmedi. Yardımlara rağmen 7 kişi daha öldü.

RAPORA BİLE MÜDAHALE ETTİ

Rejimin BM yardımına taş koymasının bir diğer nedeninin muhalif bölgelere yapılan vahşi hava bombardımanları olduğunu belirten BM yetkilisi “Çünkü rejim bu bölgelerde herhangi bir BM varlığı bulunmasını istemiyor. Böylece bombardımanları daha kolay yapabiliyor ve o bölgede uluslararası tanık bulunmuyor” şeklinde konuştu. BM yetkililerinin kuşatma altındaki bölgelerle ilgili yaklaşık 70 sayfadan oluşan insani yardım planı hazırladığı bilgisini veren kaynak, bu raporun Esed rejimi tarafından nasıl değiştirildiğini şu sözlerle anlattı: “Raporun birkaç yerinde 'Kuşatma altındaki bölge' ifadesi geçiyordu. Sadece bu cümle rejimi çıldırtmaya yetti ve bizden rapordaki bu ifadenin kaldırılması istendi. Biz de kaldırdık.”

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.