BM'nin 'soykırım' ifadesini kullanmadığı Doğu Türkistan raporu tepki çekti

BM'nin 'soykırım' ifadesini kullanmadığı Doğu Türkistan raporu tepki çekti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine dair uzun süredir beklenen raporunu 4 yıllık görev süresinin son gününde açıkladı.

Raporda Doğu Türkistan'da ciddi insan hakları ihlalleri işlendiği ve bu ihlallerin "insanlık suçu teşkil edebileceği" dile getirildi ancak "soykırım" ifadesi yer almadı.

Bachelet, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak bu görevdeki son iş gününde ofisten ayrılmadan dakikalar önce, 23.48'de, "insanlığa karşı suçlar" olarak nitelendirdiği Çin'in 'ihlal ve istismarlarını' belgeleyen 48 sayfalık "nihai değerlendirme"sini yayınladı.

Geçmişinde siyasi bir mahkum olarak işkence gören ve sürgüne zorlanan eski Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet'nin babasının da askeri diktatör Augusto Pinochet rejimine karşı çıktığı için öldürüldüğü biliniyor.

Uygur aktivistler, Bachelet'nin geçmişte yaşadıkları da göz önünde bulundurulduğunda, Doğu Türkistanlıların içinde bulunduğu duruma empatiyle yaklaşacağına inandıklarını ancak, beklenenin olmadığını dile getirdi.

Sürgünde yaşayan Uygurlar, "soykırım" ifadesinin yer almadığı raporun, kendi tezlerini nispeten haklı çıkarsa da beklentilerinin hayli altında kaldığını ve Doğu Türkistan'da yaşananların büyük ölçüde görmezden gelindiği değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu: Raporu inceliyoruz, tepkimizi açıklayacağız

Avrupa Komisyonu, rapora ilişkin açıklamada ülkedeki insan hakları ihlallerinin şiddetle kınandığını bildirdi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü, "Şu anda raporun içeriğini değerlendiriyoruz ve uygun bir zamanda tepkimizi (detaylı olarak) açıklayacağız." ifadesini kullandı.

Sözcü, "Ancak daha önce de söylediğimiz gibi AB, Sincan (Doğu Türkistan) ve Çin'in diğer bölgelerindeki insan hakları ihlallerini, özellikle de Uygurlara ya da dini ve etnik azınlıklara mensup diğer kişilere yönelik zulmü şiddetle kınamaktadır." sözleriyle Brüksel'in tutumunu aktardı.

İlaveten Avrupa Komisyonu Sözcüsü, "AB, Çin'i ulusal ve uluslararası hukuk kapsamındaki insan hakları yükümlülüklerine uymaya çağırmaya devam etmektedir." dedi.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.