BM'den Yemen'de misket bombası uyarısı

BM'den Yemen'de misket bombası uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de koalisyon güçlerinin hava saldırılarının artması nedeniyle kaygı duyduğunu ve özellikle misket bombası kullanımının savaş suçu sayılabileceğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, tüm ateşkes çağrılarına rağmen koalisyon güçlerinin hava saldırılarının yoğunluğunun artması ve karadaki çatışmalar ve bombalamanın sürmesinden kaygı duyduğunu belirtti.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın özellikle yerleşim bölgelerine ayrım gözetmeksizin havadan düzenlenen saldırılar ve bu saldırılarda sivillerin kullandığı binaların vurulmasından rahatsızlık duyduğu kaydedildi. 

Ban Ki-mun'un, 6 Ocak'ta Sana'daki saldırılarda misket bombası kullanıldığının rapor edilmesinden de endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, yerleşim bölgelerinde misket bombası kullanımının "doğası gereği" savaş suçu sayılabileceği uyarısı yapıldı. 

Açıklamada, Genel Sekreter'in tüm tarafları BM Yemen Özel Temsilcisinin yürüttüğü barış çabalarına destek vermeye ve müzakerelere katılmaya çağırdığı ifade edildi.

Ban'dan Yemen hükümetine kınama

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ülke temsilcisinin sınır dışı edilme kararı nedeniyle Yemen hükümetini kınadı.

Ülkedeki yerel ve uluslararası BM personelinin güvenliğinden de kaygı duyduğunu belirten Ban, OHCHR'nin Yemen halkının maruz kaldığı insan hakları ihmallerini rapor ettiğini, bunun adalet ve hesap verirliğe katkı sağladığını kaydetti.

BM İnsan Hakları Temsilcilerinin görevini yapmasını engellemenin Yemen'in barış ve istikrara dönüşüne zarar vereceğini de anımsatan Ban, Yemen hükümetinden bu kararı yeniden değerlendirmesini istedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.