BM'den İsrail'e: Bariz savaş suçu, bedel ödetmeliyiz

BM'den İsrail'e: Bariz savaş suçu, bedel ödetmeliyiz

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin savaş suçu olduğunu belirterek uluslararası toplumu eleştirmeyi bırakıp harekete geçmeye çağırdı.

BM'nin Filistin topraklarındaki insan hakları özel raportörü Michael Lynk, görevini tanımayan ve kendisiyle işbirliği yapmayan İsrail'in boykot ettiği BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda konuştu. Lynk, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin savaş suçu teşkil ettiğini söyledi ve ülkeleri "yasadışı işgali" nedeniyle İsrail'e bedel ödetmeye çağırdı. Lynk, uluslararası toplumun 1998 yılında Roma Statüsü'nü kabul ettiğini ve buna göre İsrail yerleşimlerinin "işgalci gücün kendi sivil nüfusunu işgal ettiği bölgeye transfer edemeyeceği" maddesinin mutlak ihlali olduğunu hatırlattı.

TRAJİK BİR PARADOKS

Lynk, "Bu yerleşimlerin amacı işgal edilmiş toprak parçasının sürekli olarak İsrail kontrolünde kalması ve Filistin devletinin asla kurulamaması" dedi. BM yetkilisi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da şu anda 680 binden fazla İsrailli yerleşimcinin bulunduğu 300'e yakın yerleşim yeri olduğuna dikkat çekti. BMGK, BM Genel Kurulu, İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı gibi bir çok kurumun yerleşim yerlerini yasadışı kabul ettiğine dikkat çeken Lynk, "Uluslararası toplumun kendi yasalarını uygulamakta gönülsüz olması trajik bir paradoks" dedi.

Akşam
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum