BM'den 'Burundi' uyarısı!

BM'den 'Burundi' uyarısı!

BM, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, Orta Afrika ülkesi Burundi'nin artan şiddet olayları nedeniyle iç savaşın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi'nde düzenlenen Burundi özel oturumunda konuşan BM, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, ülkede artan şiddet olayları, sindirme, baskı ve nefret söyleminin son derece endişe verici olduğunu ve ülkeyi tekrar karanlık geçmişine sürükleyeceğini söyledi.

Zeyd, "Burundi'deki şiddet olaylarının bölgesel bir krize dönüşebileceği" uyarısında bulunarak, uluslararası topluma krizin daha fazla büyümemesi için acil, güçlü ve kararlı adımlar atması çağrısını yaptı.

Zeyd, "Burundi patlama noktasında, iç savaşın eşiğinde. Geçtiğimiz nisan ayından beri artan şiddet olaylarında en az 400 kişi öldürüldü ve ölü sayısı daha yüksek de olabilir. 68 kişi yargısız infaz edildi ve yine en az 3 bin 496 kişi siyasi krizle ilişkili olarak tutuklandı, 220 bin kişiyse komşu ülkelerde mülteci konumuna düştü" diye konuştu.

Burundi'de hükümet, hükümet karşıtları ve halkın artık birbirine güvenmediğini ifade eden Zeyd, ülkenin "kaynama noktasında" olduğununu ve en ufak bir kışkırtmayla "tepe taklak" olacağını belirtti.

Türkiye Burundi'de artan şiddet olaylarından endişeli

Oturumda söz alan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise Türkiye'nin Burundi'de artan şiddet olayları, insan hakları ihlalleri, yargısız infazlar ve insan hakları savunucularının sindirilmesinden son derece endişe duyduğunu kaydetti.


AA 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.