BM'den Avrupa'ya 'numara yapmayı bırak' uyarısı!

BM'den Avrupa'ya 'numara yapmayı bırak' uyarısı!

Avrupa ülkelerinin göçmen akınını önlemek için aldığı gayri insani tedbirlere tepki yağıyor.

Sınırlara tel örgü çekmek, göçmenlere biber gazı sıkmak gibi sözde tedbirlerin işe yaramadığını belirten BM, "Numara yapmayı bırakın" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, Sırbistan'a tüm zorluklara rağmen son günlerde en az 10 bin göçmenin giriş yaptığını ifade ederek AB'nin göçmen politikasını eleştirdi ve göçmen kriziyle mücadelesinin işe yaramadığını söyledi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, "Yunanistan-Makedonya sınırında yaşanan üzücü hadiseler sonrasında son birkaç günde Sırbistan'a giriş yapan göçmen sayısı 10 bini aştı" dedi.

Fleming, "Yunanistan-Makedonya sınırını geçen 300-400 kişilik gruplar Sırbistan'a tren ve otobüslerle giriş yapıyor. Önümüzdeki günlerde Sırbistan'a her gün ortalama 3 bin göçmenin giriş yapacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Akdeniz'i geçerek Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin Avrupa'ya gitmek için izlediği koridor içinde yer alan ülkelerin uluslararası yükümlülükleri yerine getirerek göçmenlere insancıl davranması gerektiğini ifade eden Fleming, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB ülkeleri sınırları dışındaki Suriyeli sığınmacı sayısı da artmaya devam ediyor. Türkiye'deki yeni kayıtlar dahil komşu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacı sayısı 4 milyon 89 bin 23'e yükseldi."

BMMYK'nın son verilerine göre, en fazla Suriyeli sığınmacı 1 milyon 938 bin 999 ile Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'yi, 1 milyon 113 bin 941 ile Lübnan, 629 bin 245 bin ile Ürdün, 250 bin 408 ile Irak, 132 bin 375 ile Mısır takip ediyor. Ayrıca Kuzey Afrika'da da 24 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman da "2015'in başından bu yana Avrupa’ya yasa dışı yollardan girmek isterken Akdeniz'de can veren göçmen sayısı 2 bin 373'ü buldu. Akdeniz'de geçen yıl bu zamana kadar 2 bin 81 göçmen hayatını kaybetmişti" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac, Yunanistan'dan geçerek Makedonya'nın Gevgeli kasabasına ulaşan çocuklara destek vermek için alanlar oluşturduklarını söyledi. Boulierac, son günlerde bölgeden geçen göçmenlerin yüzde 30'unun çocuk ve kadınlardan oluştuğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Raportörü François Crepeau ise yaptığı yazılı açıklamada, "AB ülkelerine, insan hakları odaklı, tutarlı ve kapsayıcı göçmen politikası oluşturması gerektiği çağrısında bulunuyorum. Bu, AB'nin sınırdaki durumu yatıştırabilmesi ve etkin biçimde insan kaçakçıları ile mücadele edebilmesi için tek çare" ifadesini kullandı.

"AB ve üye ülkelerinin göçmen kriziyle mücadele yönteminin işe yaradığı numarası yapmayı bırakalım" uyarısında bulunan Crepeau, şunları kaydetti:

"Tellerle sınırları örmek, göz yaşartıcı gaz kullanmak ve gözaltına alma ile barınma, gıda ve su gibi basit ihtiyaçları kısıtlama ve nefret söylemlerinde bulunmayla göçmenler ve sığınmacılara karşı diğer şiddet yöntemlerine başvurmak Avrupa'ya göçü durdurmayacak."

Crepeau, "Eğer Avrupalılar, hükümetlerinin tekrar sınırlardaki durumu kontrol altına almasını istiyorsa hükümetlere göçmenlerin Avrupa'ya ulaşması için koridorlar oluşturması çağrısına bulunmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'ya bu yıl şimdiye kadar deniz yoluyla ulaşan kaçak göçmen sayısı da 255 bini aştı. Geçen yılın tamamında 219 bin kaçak göçmen Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500 kişi ise yolda yaşamını yitirmişti.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.