BM, Suriye'de kuşatılmış bölgelere yardım gönderecek

BM, Suriye'de kuşatılmış bölgelere yardım gönderecek

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye rejiminin Madaya, Fua ve Kafarya bölgelerine insani yardım konvoylarının girişine izin vereceğini duyurdu.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamada, Suriye'de kuşatma altındaki Dey'ruz Zor, Madaya, Fua, Kafraya ve Doğu Guta bölgelerinde yaşayan 400 binden fazla kişinin durumunun son derece endişe verici olduğu belirtildi.

Madaya'da yaklaşık 42 bin kişinin açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ve insanların açlıktan öldüğüne ilişkin haberler üzerine, Suriye rejiminin Madaya, Fua ve Kafarya bölgelerine insani yardım konvoylarının girişine izin verecek olmasının memnuniyet verici olduğu ifade edilen açıklamada, kuşatma altındaki bölgelere önümüzdeki günlerde insani yardımların ulaştırılacağı kaydedildi.

Açıklamada, BM ve diğer yardım kuruluşlarının geçen yıl kuşatma altındaki bölgelere insani yardım başvurularının sadece yüzde 10'unun onaylandığı belirtildi.

BM'ye göre 4,5 milyon Suriyeli kuşatma altında erişimin zor olduğu bölgelerde yaşıyor ve yaklaşık 400 bin kişi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Madaya ve abluka altındaki diğer bölgelerde yaşayan sivillerin hayatını kurtarmak için harekete geçmeye, Arap Birliği'ni de bakanlar düzeyinde 10 Ocak'ta yapılacak toplantıda konuyu ele alarak ablukanın kaldırılması için gerekli tedbirleri almaya çağırmıştı.

Muhaliflerin kontrolündeki Madaya, 7 aydır abluka altında tutuluyor. Hizbullah'ın Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Söz konusu abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.