BM: Siz ölün çocuklar biz noel tatilindeyiz!

BM: Siz ölün çocuklar biz noel tatilindeyiz!

Açlıktan insanların öldüğü Madaya’da, bir doktorun BM’ye yaptığı başvuruya skandal cevap geldi

Şam'ın Madaya kasabasıyla ilgili daha yeni harekete geçen Birleşmiş Milletler'in (BM) daha evvel yapılan yardım çağrısına skandal bir cevap verdiği ortaya çıktı. 6 aydan uzun bir süredir Esed rejimi ve Lübnan Hizbullah güçleri tarafından ambargo altında tutulan ve 40 bin kişinin yaşadığı, 70 kişininse açlık yüzünden hayatını kaybettiği bölgedeki Meydan Hastanesi Başhekimi Amer Bahran'ın, BM'ye yazdığı yardım mektubuna karşılık olarak “tatildeyiz" cevabı aldığı öğrenildi.

İNSANLARA YARDIM TALEBİNDE BULUNDU

Madaya'da açlıktan ölen insanların dramını BM'ye yazdığı mektubunda anlatan Amer Bahran, acil gıda, erzak ve ilaç yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Madaya yardım komisyonunda da görev yapan Bahran, BM'ye, halkın yabani otlar ve zeytin yaprakları yemek zorunda kaldığı için zehirlendiğini bu yüzden ilaç göndermeleri gerektiğini söyledi. Bazı kişilerinse atık, çimen ve kedi yediğini de aktaran Bahran, insani koşulların düzeltilmesi talebinde bulundu.

CEVAP MAİLLE GELDİ

Halkın dayanılmaz acılarını mektubuna yazan Bahran, ısıtma sistemlerinin ve elektriğin olmayışı nedeniyle, açlığa bir de soğuğun eklendiğini söyleyerek, yoğun kar yağışının yaşandığı Madaya'ya aktivistlerin de dikkat çekmesi gerektiğini ifade etti. Acil yardım koridorunun açılması için yardım talep eden Bahran'a beklediği cevap otomatik maille geldi.
 
'HEPİNİZE İYİ TATİLLER'

Bahran'ın attığı maile cevabı BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman'ın mail adresinden şu ifadelerle cevap geldi: “24 Aralık 2015 saat 17:00'dan ofis dışındayım. BM, 25 Aralık'ta kapandı. 27 Aralık ile 30 Aralık arasında resmi tatildeyiz. 31 Aralık'tan 4 Ocak 2016'ya kadar ise senelik izindeyiz. Hepinize iyi tatiller. Bu bir otomatik mesajdır. Tekrar mesaj attığınızda aynı cevapla karşılaşacaksınız."

'CEVAP MADAYA KADAR SOĞUK'

Büyük bir umutla BM'den gelen maili açtığını söyleyen Amer Bahran, sonunda hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, “Bölgedeki ağır ağır ölümlere seyirci kalıp, hareket etmeyen BM, açlık yüzünden hayatını kaybedenlerin fotoğraflarına bakıp geçti. Madaya halkının yardım çığlıklarına gelen bu cevap, en az Madaya'nın havası kadar soğuk" dedi.
 
6 gündür sadece su içiyoruz

Büyük insanlık dramının yaşandığı Madaya'da yaşayanlar çektikleri sıkıntıların bir an önce son bulması için uluslararası camiadan yardım bekliyor. Belde sakinlerinden bir kadın, “su, tuz ve kemik" kaynatıp içerek karınlarını doyurduklarını, eşinin sürekli tuzlu su içmek zorunda kaldığı için ayaklarının şiştiğini ve görme yetisini kaybettiğini anlatıyor.

SÜT BULAMADIK

12 yaşındaki Nidal Muhammed de 6 günden bu yana yemek yemediğini ve su içerek karnını doyurduğunu söylüyor. Muhammed ayrıca annesinin durumunun kötü olduğunu ve kardeşi için süt bulamadıklarını ve suyla yaşadıklarını anlatıyor.
 
HER ŞEYİ AVLIYORUZ

Madaya sakinlerinden Halid Ebu Fadıl ise, havaların soğuk olması nedeniyle avlanmakta da zorlandıklarını söyleyerek, ''Bugün hiçbir şey avlayamadık. Yenilebilecek her şeyi avlıyoruz. Kedi olsa yiyececeğiz" diye konuşuyor.

BİR KİLO ŞEKER 445 TL
 
İhtiyaçlarını giderebilmek için Madaya'dan kaçmaya çalışanlara rejimin keskin nişancılarının yanı sıra kontrol noktalarındaki Hizbullah milisleri de ateş açıyor. Kışın da sert geçtiği beldedeki olumsuz yaşam koşullarından en çok yaşlılar ve çocuklar etkileniyor. Beldede yokluk nedeniyle mevcut gıda maddeleri 15-20 katı fiyatla satılıyor. Bir kilo şekerin 60 bin Suriye Lirasına (yaklaşık 445 TL) satıldığı beldede bir litre sıvı yağ 70 bin Suriye Lirası (yaklaşık 520 TL), bir kilo pirinç 40 bin Suriye Lirasına (300 TL) satılıyor.

Esed'in vekilinden vahşet çağrısı

Şam'da Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukada tuttuğu Madaya'da açlık krizi büyürken, Esed'in ve çevresinin yaşanan insanlık dramına bakış açısının ne olduğu skandal bir şekilde ortaya çıktı.

TAMAMEN YAKALIM!
 
Esed'in yakın çevresinden milletvekili Ahmed Şileş sosyal medya hesabından “Ben Madaya'da aç bırakma politikasına tamamen karşıyım. Madaya tamamen yakılmalıdır ki aç olan kimse kalmasın. Bugün Madaya, yarın Guta ve diğerleri..." şeklinde insanlık dışı bir açıklama yaptı. Şileş, aynı hesaptan sık sık rejimin sivil halka düzenlediği hava saldırılarını destekleyen paylaşımlar yapıyor.

Neslihan Önder-Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum