BM raportörü: Yemen'de en kötü senaryoya hazırlanın

BM raportörü: Yemen'de en kötü senaryoya hazırlanın

BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, Yemen'de artan çatışmaların büyük bir insani krize neden olabileceği uyarısında bulunarak, uluslararası topluma en kötü senaryoya hazırlıklı olma çağrısı yaptı.

Yemen'de hava saldırıları ve çatışmalar sivillerin hayatını iyice zorlaştırdı. 

Ülkelerinde yerinden edilmiş kişilerin hakları üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, yaptığı yazılı açıklamada Yemen'deki krizin hemen çözülememesi durumunda büyük bir insani krize yol açabileceği uyarısında bulundu.

Beyani, ’Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Diplomatik çözüm bulunması konusunda çabalar oldukça önemli, ancak sahadaki resim oldukça kötü ve insani yardımlar hemen hızlandırılmalı’ dedi.

Son iki haftada 311 sivil, 74'ü çocuk olmak üzere 540'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 100 binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Beyani, ‘Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Ağır çatışmalar ve hava saldırıları kitlesel yerinden edilmelere yol açabilir’ ifadelerini kullandı.

Beyani, savunmasız sivilleri hedef alan hava saldırılarını ise şiddetle kınadığını ifade ederek, olaylarda, insan haklarını ihlal edenlerin sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi.

Aden'e ilk insani yardım
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, tıbbi yardım malzemesi taşıyan bir geminin ülkenin güneyindeki Aden Limanı’na ulaştığını açıkladı. Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan Kararlılık Fırtınası Operasyonu’nun ardından Yemen’e ilk kez yardım ulaştı.

Örgütün Yemen Temsilcisi Mary Elizabeth Angris, yardım gemisinin, Aden’de kendileri tarafından yönetilen hastaneye 2.5 ton tıbbi yardım malzemesi taşıdığını söyledi. Angris, Salı gecesi Aden’deki çatışmaların yardımları götürecekleri hastanenin etrafında yoğunlaştığını ve devam ettiğini vurgulayarak, yardımları ulaştırma konusunda endişe taşıdıklarını da dile getirdi.

Kızıl Haç: Durum trajik
Kızıl Haç Uluslararası komisyonu, Aden’de süren şiddetli çatışmalardan dolayı kentteki durumun ‘trajik’ olduğunu belirtti. Komisyonun sözcüsü Marie Claire Feghali, ‘Yemen’deki insani durum çok kötü. Ülke gıda ihtiyacının yüzde 90’ını ithal eden bir ülke. Deniz, hava ve kara yolları kapalı’ ifadesini kullandı.

Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı.

Kaynak: Aljazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum