BM: İsrail bize de hakaret ediyor

BM: İsrail bize de hakaret ediyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in yerleşim birimi faaliyetlerini sürdürmesinin Filistin halkı ve uluslararası topluma hakaret olduğunu belirtti

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşim birimi kurmaya devam etmesini eleştirdi.

"Barış yönünde ilerleme sağlanması için İsrail'in yerleşim faaliyetlerini dondurması gerekir" diye konuşan Ban, İsrail Hükümeti'nin işgal altındaki Batı Şeria'da 150 yeni ev yapımı planını onaylaması nedeniyle endişeli olduğunu kaydetti.

İsrail'in geçen hafta da Batı Şeria'da Filistinlilere ait bin 540 dönümlük araziye el koyma kararı aldığını hatırlatan Ban, "Yerleşim birimi faaliyetlerinin sürmesi, Filistin halkı ve uluslararası topluma karşı hakarettir. Bu faaliyetler İsrail'in iki devletli çözüme olan inancının temelden sorgulanmasını haklı olarak gerektiriyor" dedi.

Yerleşim birimi faaliyetlerinin sürmesini "provokatif eylem" olarak nitelendiren Ban, bu eylemlerin işgal altındaki topraklarda İsrailli yerleşimci nüfusunu artırdığını ve muhtemel siyasi süreçlerin altını oyduğunu vurguladı.

"İşgale tepki vermek doğal insan eylemidir"

Ban Ki-mun, işgal altındaki topraklarda Filistin halkının İsraillilere yönelik bıçaklı saldırı eylemlerine de değinerek, siyasi süreçte yaşanan tıkanıklık ve 50 yılı aşkın işgalin Filistinlilerin sukut-u hayale uğramalarına neden olduğuna işaret etti.

Bu durumun insanları şiddet eylemlerine yöneltmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Ban, "Ezilen halklarda asırlardır görüldüğü gibi, işgale tepki vermek doğal bir insan eylemidir. Bu genellikle nefret ve aşırılık potansiyeli de barındırdır" diye konuştu.

Ban, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan realitenin Filistin Devleti'nin kurulma ve Filistin halkının saygın bir şekilde yaşama ihtimalini yok etmekte olduğunu da söyledi.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.