BM: Irak'ta yeni bir insani dram yaşanabilir

BM: Irak'ta yeni bir insani dram yaşanabilir

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Grande, IŞİD ile hükümet güçleri arasında çatışmalara sahne olan bölgelerde sivillerin yaşayacağı insani felakete karşı uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande, IŞİD ile hükümet güçleri arasında çatışmalara sahne olan bölgelerde sivillerin yaşayacağı insani felakete karşı uyarıda bulundu.
Grande, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'taki çatışma bölgelerinde yaşanacak insani felakete dikkati çekerek savaş bölgelerinde mahsur kalan binlerce insanın hayatından endişe duyduklarını belirtti.

"BM, Felluce ve Sincar'da mahsur kalan binlerce insandan endişeli. Bu insanların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için acil adım atılması gerek" ifadelerini kullanan Grande, şunları kaydetti:

"Hala IŞİD'in elinde bulunan Felluce'deki güvenilir kaynaklardan gelen raporlar, sivillerin durumunun hızla kötüleştiğini ifade ediyor. Bölgede mahsur kalan siviller, açlığın yanı sıra ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği çekiyor. Buradaki insanlar, bölgeden kaçmak istiyor ancak silahlı gruplar, halkın ayrılmasına izin vermiyor."

Ninova'da 250'si çocuk 500'den fazla sivilin Sincar Dağı'nın doğusundaki askeri cepheler arasında 3 aydır mahsur olduğunu aktaran Grande, "Bu insanlar, yemek ve sudan ayrıca barınacak yer ile tıbbi yardımdan mahrum. BM'nin şu an öncelikleri arasına bu insanların güvenliğinin sağlanması yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Heymen Baclan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin ülkenin kuzeyinde ve batısındaki bölgelerde mahsur kalan yüzlerce aile için harekete geçmediğini söyledi.

Baclan, "Sincar Dağı'nın çeşitli bölgelerinde 2 aydır mahsur kalan 1500 aile var. Hükümetten acil harekete geçerek, uçaklar aracılığıyla havadan indirme yaparak ya da uygun bir yol bularak gıda maddesi ulaştırmasını talep ettik. Ancak şimdiye kadar hiç bir adım atılmadı. Felluce'de de yüzlerce aile mahsur. Onlar da insani felaket ile karşı karşıya" dedi.

Mahsur kalanları kurtarmak için hükümetin önünde bir strateji bulunmadığını savunan Baclan, aynı şekilde hükümetin IŞİD'in elinden kurtarılan bölgeler konusunda da bir planı olmadığını ileri sürdü.

Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.