BM: Fransa insanların barınma haklarını ihlal ediyor

BM: Fransa insanların barınma haklarını ihlal ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, Fransa’nın zor durumda olan insanların barınma hakkını ihlal ettiği suçlaması yapıldı.

BM'nin özel barınak ve konut raportörü Leilani Farha tarafından kaleme alınan bir raporda, toplumda en fazla yardıma muhtaç olan kişilerin, barınma hakkının sağlanması ile ilgili yasaları ihlal ettiği için Fransa’nın ciddi insan hakları ihlalinde bulunduğu bildirildi.

Fransa’da başta başkent Paris olmak üzere göçmen kampları ve Roman yerleşkelerini de kapsayan ziyaretlerin ardından kaleme alınan raporda, zor durumda olanların barınma haklarının ellerinden alınmasıyla uluslararası hukuk kurallarının da ihlal edildiği şikayeti yapıldı.

Kanadalı raportör Leilani Farha, konu ile ilgili Reuters’e yaptığı açıklamada göçmenlerin yoğun bir şekilde yaşadığı Calais kentinde yaptığı ziyaretler sırasında polisin ormanlarda ve sokaklarda uyuyan göçmenlere kötü muamele ettiğini gözlediğini söyledi.

Fransa’da evsiz insanların temel yardımlardan bile mahrum olduğunu savunan Farha, “Bu insanlar en temel acil yardım hizmetlerinden daha yararlanamıyor.” dedi.

Farha, evsizler için oluşturulan acil yardım çağrı sisteminin ise arayanlara yanıt vermediğini bildirdi.

BM raportörü, Fransa’nın evsiz kişilerinin koşulsuz olarak barınması için gerekli tedbirleri en kısa zamanda almasını istedi.

Fransa'da 12 bin kişi sokakta uyuyor

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, ülkede sokakta uyuyan insanların sayısı 12 binin üzerinde. Fransız hayır kuruluşu “Sokaktaki Ölümler”in (Les Morts de la Rue) yaptığı araştırmaya göre ise sadece geçen yıl sokaklarda hayatını kaybeden evsiz ve barksızların sayısı 566 kişi.

Fransa’da, son yıllarda Afrika ve Ortadoğu’dan savaşlar ve maddi sıkıntılar yüzünden Avrupa’ya yasa dışı yollardan gelen göçmenlerin sayısında önemli artış kaydedildi.

euronews
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.