BM: Filistin'de olanlar İsrail işgali yüzünden

BM: Filistin'de olanlar İsrail işgali yüzünden

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin raporu

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), işgal altındaki Filistin topraklarındaki insani ihtiyacın temel nedeninin İsrail işgali olduğunu duyurdu. Raporda 2016'da evleri yıkılarak yerinden edilen Filistinli sayısının geçmişe kıyasla rekor düzeye çıktığı belirtildi.

OCHA'nın 'Parçalanmış Yaşamlar: 50 Yıllık İşgal, 1967-2017' başlıklı yeni raporunda, 'İsrail işgalinin Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin gündelik yaşamlarının temel özelliklerini üzerindeki denetimine engel olduğu' belirtildi.

Raporda Filistinlilerin 'kendi ülkelerinde engelsiz şekilde hareket etmelerinin, giriş çıkış yapmalarının, kendi topraklarının geniş bölümlerini geliştirmelerinin, kendi topraklarını inşa etmelerinin, doğal kaynaklara erişimlerinin ve ekonomilerini geliştirmelerinin büyük oranda İsrail ordusu tarafından belirlendiği' vurgulandı.

İsrail'in 50. yılına giren 'uzatılmış işgalinin', süregiden krizdeki umutsuzluk ve yılgınlık hislerini beslediği ve bunun hem Filistinliler hem de İsrailliler üzerinde etkili olduğunun altı çizilen raporda 'İsrail'in işgali insani ihtiyacın temel nedeni" dendi.

Raporda, işgalin yanı sıra Filistin içindeki siyasi bölünmelerin de bu konuda ciddi bir faktör olduğu ifade edildi.

EVLERİ YIKILARAK ZORLA YERİNDEN EDİLEN FİLİSTİNLİ SAYISI GEÇEN YIL REKOR DÜZEYE ULAŞTI

Raporda geçen yıl evleri yıkılarak zorla yerinden edilen Filistinlilerin sayısının rekor düzeye çıktığı belirtilerek, 759'u çocuk 1601 Filistinlinin zorla yerinden edildiği açıklandı. 2016 ayrıca OCHA'nın bu konuda kayıt tutmaya başladığı 2009'dan bu yana Batı Şeria'da en fazla yıkım işleminin yapıldığı yıl oldu.

Buna göre 300'ü 'korunmasız Filistinliler'e insani yardım yapan donörlerin fonladığı binalar olmak üzere toplamda 1094 bina İsrailli yetkililerce yıkıldı.

İsrail ve Filistin arasında Gazze'de Ağustos 2014'de ilan edilen ateşkes anlaşmasına büyük oranda uyulduğuna işaret edilen raporda, buna rağmen 2016 sonu itibarıyla, yerinden edilen 9 bin Filistinli ailenin (47 bin 200 kişi) hala evlerine dönemediklerinin altı çizildi.

FİLİSTİNLİLERİN HAREKETLERİNE YÖNELİK 572 KISITLAMA TESPİT EDİLDİ

OCHA ayrıca 2016'da Filistinlilerin hareketlerine yönelik 572 kısıtlama kaydettiklerini, buna ek olarak El Halil şehrinin Arap sakinleri için 110 adet engelleyici uygulamanın tespit edildiğini aktardı.
Rapor insani yardım kuruluşlarının Filistinlilere yardımlarda çeşitli engellerle karşılaştıklarına dikkat çekerek özellikle Gazze'ye girmek isteyen yardım kuruluşları çalışanlarının İsrail'in yoğun engellemeleriyle karşılaştığını vurguladı.

Raporu özetleyen OCHA Başkanı David Carden "Özünde işgal altındaki topraklardaki kriz Filistinli sivillerin korunmasındaki eksikliktir" ifadelerini kullandı. Carden bu durumdan özellikle çocukların orantısız şekilde etkilendiğini belirtti.

RAPORDA OLUMLU GELİŞMELER DE YER ALDI

Raporda Batı Şeria ve İsrail'deki şiddet olaylarında ölen Filistinlilerin sayısının düştüğü, 2015'te 169 olan rakamın geçen yıl 107 olarak kaydedildiği açıklandı.

Şiddet olaylarında hayatını kaybeden İsrailli sayısının da geçen yıl yüzde 48 oranında düştüğüne işaret edildi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor. Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi de 2006'dan beri İsrail'in kara, deniz ve hava ablukası altında.

Sputnik

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.