'BM Esed'e yeşil ışık yakıyor'

'BM Esed'e yeşil ışık yakıyor'

BM Genel Kurulu'nda Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülaziz Bin Abdullah, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki iç savaş hakkındaki eylemsizliğini eleştirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah, New York'ta BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, halkına karşı en gelişmiş yıkım ve katil araçlarını kullanan Esed rejiminin, amaçlarına ulaşmak için zamanla yarıştığını belirtti.

Suriye rejiminin, çatışmaların yol açtığı büyük insan kaybına rağmen, baskıcı uygulamalarına devam edebileceği inancı taşıyor olmasını esefle karşıladıklarını belirten Suudi temsilci, ''Barış ve güvenliğin korunmasından sorumlu olan Güvenlik Konseyi, şu ana kadar Suriye krizi ve ülkede akan kanın durdurulması konusunda bir karar alamadı'' dedi.

Konseyin karar almakta başarısız olmasının, halkına karşı işlediği suçlara devam etmesi konusunda Suriye rejimine yeşil ışık yakılması anlamına geldiğini söyleyen Abdullah, Güvenlik Konseyi'nin, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi'ye destek vermesi çağrısında da bulundu.

İbrahimi'nin, selefi Kofi Annan'ın hayata geçiremediği 6 maddelik planı aşması gerektiğini savunan Abdullah, özel temsilciye atıfla, ''Görevinde başarılı olmasının, Suriye'de barışçı bir geçişi hedefleyen yeni bir strateji ve açık bir planı gerekli kıldığına inanıyoruz'' diye konuştu.
Suudi Bakan Yardımcısı, İbrahimi'nin başarısının da ancak Güvenlik Konseyi'nden ihtiyaç duyduğu desteği almasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

Haber7