Bir ötegezegenin atmosferinde ilk kesin karbondioksit tespit edildi

Bir ötegezegenin atmosferinde ilk kesin karbondioksit tespit edildi

James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) erken ve heyecan verici bir sonuç bugün açıklandı. Bir ötegezegenin atmosferinde ilk kesin karbondioksit tespit edildi.

Gezegen WASP-39b olarak adlandırılıyor ve 700 ışıkyılı uzaklıktaki Güneş benzeri bir yıldızın çok yakın yörüngesinde bulunan, kabaca Satürn'ün kütlesine sahip bir sıcak gaz devi.

Gezegen, 2011 yılında WASP (Geniş Açılı Gezegenler için Arama) konsorsiyumu tarafından, gezegen geçiş yaparken veya ev sahibi yıldızının önünden geçerken yer tabanlı teleskoplar kullanılarak keşfedildi.

Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarıyla ötegezegenin sonraki gözlemleri, atmosferinde önemli miktarda su buharının yanı sıra sodyum ve potasyum olduğunu ortaya çıkardı.

Ama şimdi, JWST'nin benzersiz kızılötesi duyarlılığı, bu gezegende karbondioksitin de varlığını doğruladı.

Astronomi Doçenti Eliza Kempton, " Daha önce WASP-39 b'nin atmosferinde CO2'yi kesin olarak tanımlayamamamızın nedeni, doğru dalga boyu aralığında spektrum üretebilen bir teleskopumuz olmamasıydı" dedi.

"Bu keşif bize Webb'in astronomik gözlemler için dönüştürücü bir tesis olma sözünü yerine getirdiğini gösteriyor."

Karbondioksit, karbon döngüsünün bir parçası olarak Dünya atmosferinde doğal olarak bulunur, ancak aynı zamanda insan faaliyetleri tarafından artan seviyelerde salınmaktadır.

Bilim insanları, başka bir dünyanın atmosferinde CO2 bulmanın, dünya dışı yaşamın kimyasal biyo-izleyicilerini bulma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyorlar .

trt

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.