Bir milyon tür tehlikede

Bir milyon tür tehlikede

BM'nin hazırladığı son rapor, bir milyon canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Raporda, biyolojik çeşitliliği korumak için 2010'da konulan hedeflerin başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı son rapora göre, karasal alanların insan faaliyetleri sonucu ciddi şekilde değişmesi nedeniyle bir milyona yakın canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 400 uzmanın hazırladığı raporda, okyanuslardaki balıkların üçte birinin tükenme seviyesine geldiği ve geri kalan deniz hayatı stokunun da sürdürülebilir ve yenilenebilir olmanın sınırında olduğu kaydediliyor.

HEDEFLER BAŞARILAMADI

Başta arılar olmak üzere bitkileri ve çiçekleri polenleyen kanatlı böcek türlerinin dramatik ölçüde nüfus kaybı yaşadığı ve bu durumun yıllık yarım trilyon dolar değerinde mahsülatı tehlikeye soktuğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, daha fazla doğal alanı koruma altına almak ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden unsurları azaltmak adına 2010’da konulan 2020 hedeflerinin çoğunun büyük bir başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya kondu.

İnsanlık için ölüm kalım meselesi

Raporu hazırlayan ekibin direktörü Robert Watson, biyolojik çeşitliliğin artık insanoğlu için hayati önemi çerçevesinde konuşulduğuna dikkat çekti. Watson, "Biyolojik çeşitlilik artık gıda üretimi, su kullanımı, ilaç yapımı, toplumsal uyum ve daha pek çok alanda hayati bir konu halini aldı" ifadelerini kullandı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.